Landschapsbeheerders zitten met groot dilemma: bomen wel of niet omzagen?

11 apr 2019 - 20:43

Natuurorganisatie Natuurmonumenten heeft zoveel kritiek gekregen op het omzagen van bomen, dat ze daarmee zijn opgehouden. Ze staan op dit moment voor een dilemma: wel neerhalen zodat planten en struiken zich kunnen ontwikkelen of niet omzagen en juist meer bomen planten, want die slaan het schadelijke CO2 op.

Staatsbosbeheer zit met hetzelfde probleem. Elke keer moeten ze weer een afweging maken: kunnen ze bomen weghalen of moeten ze ze laten staan omdat ze zo noodzakelijk zijn. Het omzagen van bomen levert soms emotionele reacties op, zoals bijvoorbeeld in het Blauwe Bos bij Haulerwijk. "Bomen geven veel emotie. Mensen vragen ons: Waarom doen jullie dit?", zegt boswachter Roel Vriezema.

Toch zijn er volgens de natuurorganisaties goede redenen om bomen te kappen. Vriezema: Heide is er niet veel meer in Fryslân. Daar zijn wij zuinig op. Reptielen, amfibieën, vlinders en adders zitten er. Daar ligt ook een stukje heide", zegt hij, terwijl hij links van hem wijst. "Wij kappen dit stukje bos, zodat de dieren van de ene kant naar de andere kant kunnen komen."

Trefwoorden: 
Natuurmonumenten boom
(advertinsje)
(advertinsje)