Anderhalf jaar cel voor Groninger (48) na hoger beroep handrem-zaak

11 apr 2019 - 17:57

De 48-jarige Groninger die in november 2016 een dodelijk ongeluk veroorzaakte door in een rijdend busje aan de handrem te trekken, is in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Ook krijgt hij een rijontzegging van drie jaar. Bij het ongeluk kwam een 35-jarige voetballer van VV Waskemeer om het leven.

It plak fan it ûngelok yn Grins - Foto: RTV Noord

Twee andere mensen in de auto, waaronder de bestuurder, raakten zwaargewond. De bestuurder liep zelf blijvende hersenschade op en is voor een groot deel afgekeurd.

Roekeloos gedrag

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden heeft de man zich schuldig gemaakt aan roekeloos gedrag. Het busje waarin hij en andere voetballers zaten, reed ongeveer 70 kilometer per uur, toen de Groninger aan de handrem trok. Het busje draaide om en botste tegen een betonnen paal van een spoorwegviaduct.

Volgens de 48-jarige Groninger zelf heeft hij niet aan de handrem getrokken, maar verschillende getuigen hebben hem dat na het ongeluk wel horen zeggen. Met het ontkennen heeft de man volgens het hof geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn actie.

Hoger beroep

Eerder nog werd de man door de rechtbank tot een jaar cel veroordeeld voor dood door schuld. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep twee jaar cel en een rijontzegging van drie jaar.

Trefwoorden: 
ongeluk handrem hoger beroep
(advertinsje)
(advertinsje)