Leeuwarder schilder in de leer bij beroemde Amerikaanse kunstenaar

11 apr 2019 - 10:49

De Friese schilder LJ van Tuinen is voor zes weken in Amerika in de leer bij de beroemde kunstenaar John Pugh. Het is onderdeel van het project Writer's Block, bekend van de grote graffitikunstwerken op gebouwen in Leeuwarden.

In keunstwurk fan Van Tuinen yn Ljouwert - Foto: Google Street View

Kunstenaar LJ van Tuinen zit in Amerika

Van Tuinen zit momenteel in Reno, aan de westkust. Hij is vooral 's nachts aan het werk. "Dat is het ritme van de kunstenaar en daar moet ik me aan aanpassen", vertelt hij.

Van Tuinen maakt veel gebruik van de zogeheten 'trompe l'oeil'-techniek: gezichtsbedrog. "John Pugh is een van de weinigen die hier echt nog mee bezig is in de wereld. Op hele grote schaal maakt hij gigantische muurschilderingen." Van Tuinen denkt dat hij veel van hem kan leren.

Foto: LJ van Tuinen

Het duurde wel even voordat het de Leeuwarder lukte om bij Pugh in de leer te komen. "Het begon met het graffitifestival van Writer's Block. Het idee was dat ik op het Stadskantoor in Leeuwarden een muurschildering zou maken. Daarbij was het uitgangspunt dat ik dat samen met iemand zou doen die als een soort mentor zou optreden, om mij verder te helpen in mijn ontwikkeling. Ik heb zelf contact gelegd met John Pugh."

Pugh kon in 2018 evenwel niet naar Leeuwarden komen. Maar het contact bleef. "Hij heeft m'n werk gezien. Dat vond hij dusdanig goed dat hij zei: misschien is het leuk als je naar Californië komt en dat ik jou het een en ander ga leren."

Het ging om een soort stage dus. "We zijn echt aan het schilderen, met ouderwetse technieken. Het is eigenlijk ook geen graffiti, want de spuitbus wordt niet gebruikt. Het is heel goed naar waarnemingen schilderen, goed kijken, veel kleuren mengen, overgangen. Het is technisch heel interessant."

Als Van Tuinen weer in Nederland is, gaat hij aan de slag met een graffitiproject in Aldeboarn. "Voor een grote brug waarbij streetart, graffiti en trompe l'oeil aan bod zullen komen." Hij hoopt zijn nieuwe ervaring dan toe te kunnen passen.

Trefwoorden: 
kunst LJ van Tuinen John Pugh
(advertinsje)
(advertinsje)