Girlsday moet meisjes warm maken voor carrière in de techniek

11 apr 2019 - 08:26

Het is donderdag Girlsday bij de hightech- en ICT-bedrijven. Meer dan 400 meisjes van 10 tot 15 jaar uit Fryslân en Drenthe maken dit jaar kennis met de bedrijven van het innovatiecluster Drachten. In Fryslân krijgen ze een speciaal programma bij Philips en BD en in Drenthe is er ook een tocht bij grote bedrijven langs.

Foto: Google Street View

Het evenement is meerdere keren georganiseerd. Het doel is om meisjes enthousiast te maken voor techniek.

"Het is ook om te laten zien dat de bedrijven in het innovatiecluster vrouwvriendelijke bedrijven zijn. Er zijn veel meisjes die geïnteresseerd zijn in techniek, maar die toch wel huiverig zijn om in een technologisch bedrijf te werken", vertelt Joost Krebbekx, programma-manager van het innovatiecluster in Drachten.

Joost Krebbekx aan het woord

Daarom hebben ze Jildou Valk uitgenodigd. Zij is een van de Froulju fan Fryslân die een standbeeld krijgt. Valk studeert werktuigbouwkunde en hoopt andere meisjes ervan te overtuigen de techniek in te gaan. "Op die manier proberen we daar een drempel weg te nemen. Het zijn vooral doe-activiteiten, die te maken hebben met de technologieën binnen de bedrijven, zoals 3D-printers en VR-brillen."

Krebbekx merkt de resultaten van de Girlsday al. "Vooral bij de hbo- en wo-opleidingen. We zien ook hoe veel studenten daar bij ons op bezoek komen en het aantal meisjes daarin groeit. Dat betekent ook dat we steeds meer meisjes aannemen. Op het gebied van mbo mag dat denk ik wel een beetje meer."

(Advertentie)
(Advertentie)