Hoe kan een ramp als met de MSC Zoe in de toekomst worden voorkomen?

10 apr 2019 - 22:50

Een hele optocht van deskundigen kwam woensdag aan het woord in de Tweede kamer over het thema: Hoe kan een ramp als met de MSC Zoe in de toekomst voorkomen worden? Onder anderen het Friese Tweede Kamerlid Aukje de Vries van de VVD en directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging waren aanwezig.

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat liet deskundigen aanschuiven, om te bevragen over de inzet van de hulpdiensten en overheden, de bergingsoperatie en de gevolgen voor de natuur, visserij en recreatie. Volgens Tweede Kamerlid Aukje de Vries van de VVD was deze hoorzitting voor de informatie een goede zaak.

Lutz Jacobi was als directeur van de Waddenvereniging aanwezig. Zij wil de schade op de lange termijn ook nog kunnen aanpakken en wil daarvoor een speciaal fonds opzetten, ook al moer daar een rechtszaak voor worden aangespannen. Met juristen wil de Waddenvereniging bekijken of de natuurschade verhaald kan worden op de rederij.

Eén van de initiatiefnemers van de hoorzitting, Suzanne Kröger van GroenLinks, heeft al een eerste conclusie getrokken uit de hoorzitting. Ze wil onder andere dat containers voortaan beter worden vastgezet en dat daar beter toezicht op komt. Verder moeten grote containerschepen volgens haar niet meer zo dicht bij kwetsbare natuurgebieden langsvaren.

(advertinsje)
(advertinsje)