13 sollicitanten voor burgemeesterschap Leeuwarden

10 apr 2019 - 12:33

Negen mannen en vier vrouwen solliciteren op de functie van burgemeester van de gemeente Leeuwarden. De huidige burgemeester, Ferd Crone, stopt deze zomer met zijn werk. Commissaris van de Koning Arno Brok heeft intussen met de dertien sollicitanten gesproken.

Het gemeentehuis van Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De VVD is met drie gegadigden het meest vertegenwoordigd bij de sollicitanten. De andere kandidaten zijn van de PvdA (2), CDA (2) en GroenLinks (1). Daarnaast is er één belangstellende buiten de gemeente Leeuwarden actief voor een lokale partij en zijn drie sollicitanten partijloos.

Ferd Crone was bijna 12 jaar burgemeester van de gemeente Leeuwarden. Toen hij in 2017 solliciteerde, waren er 17 kandidaten. Er zat destijds slechts één vrouw tussen. Nu zijn er 9 sollicitanten tussen de 50 en de 60 jaar oud, 2 tussen de 60 en de 70 jaar en één 40'er en één 30'er.

Het selectieproces

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft na overleg met alle kandidaten een selectie gemaakt uit de sollicitanten. Dinsdag heeft Brok gesproken met de gemeentelijke vertrouwenscommissie, die alle sollicitatiebrieven onder ogen krijgt.

De commissie spreekt vervolgens met de geselecteerde kandidaten en brengt de gemeenteraad op de hoogte aan de hand van een een conceptaanbeveling. De raad besluit uiteindelijk welke twee kandidaten aanbevolen worden en in welke volgorde.

De minister van Binnenlandse Zaken volgt in haar voordracht aan de koning de aanbeveling van de raad. De nieuwe burgemeester wordt door koninklijk besluit benoemd.

Commissaris van de Koning Arno Brok verwacht dat de nieuwe burgemeester in de zomer van 2019 zal beginnen in de functie.

(advertinsje)
(advertinsje)