Succes met touringcar-techniek: politie pakt 128 appers in het verkeer

10 apr 2019 - 07:36

De politie heeft deze week in Noord-Nederland een touringcar ingezet om te controleren op bellen achter het stuur. In de bus hadden politiemensen goed zicht op automobilisten die hun telefoon gebruikten. Ze werden op heterdaad betrapt.

In twee dagen werden 128 automobilisten bekeurd omdat ze de mobiele telefoon vasthielden. Daarnaast werden nog eens 23 boetes uitgedeeld voor veel te hard rijden. In totaal werden tweehonderd mensen op de bon geslingerd voor verkeersovertredingen. Eén automobilist zat te blowen achter het stuur.

Het gebruik van een touringcar om verkeersovertreders te pakken, is niet nieuw. Zo wordt het al in andere delen van het land gebruikt. Voor Noord-Nederland was het wel de eerste keer. "Maar we gaan het vaker doen, met een bus of camper of een ander voertuig om het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer de kop in te drukken", vertelt Bouwdie Hovinga van de verkeerspolitie. Enkele jaren geleden is de politie al wel eens met een camper op pad geweest om mensen te betrappen.

Veel ongelukken worden veroorzaakt door afleiding van mobiel bellen. Daarom controleert de politie daar geregeld op, zegt Hovenga. "Vanuit een gewone politieauto is het soms moeilijk te zien dat iemand met zijn telefoon bezig is. Vanuit een touringcar heb je van boven beter zicht en zie je dat automobilisten vaak hun telefoon gebruiken terwijl die naast hen ligt of op hun knie."

De politie zag het verkeerd. Kijk maar, ik pakte dit flesje parfum en deed een geurtje op.

Een automobiliste die het niet eens is met de boete

Negen onopvallende volgauto's van de politie die vanuit de bus werden aangestuurd, zetten de overtreders aan de kant en deelden boetes uit. Voor het vasthouden van de telefoon is dat 240 euro. "Tsja, dat is sneu geld", reageerde een vrachtwagenbestuurder. "Ik neem nooit de telefoon op en nu wel. Je doet het zonder er bij na te denken. Stom, want ik weet dat het gevaarlijk is."

Een automobilist die op de A7 werd bekeurd, ontkende. "De politie zag het verkeerd. Kijk maar, ik pakte dit flesje parfum en deed een geurtje op." Toch kreeg ze ook een boete.

Foto: Omrop Fryslan

Wel weten, niet doen

Hovinga noemt het dramatisch dat zoveel mensen nog met hun telefoon bezig zijn, terwijl ze op de snelweg zitten. "Je ziet dat veel bestuurders zich laten leiden door de mobiel. Zodra die piept, pakken ze hem, met soms hele nare gevolgen."

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat "65 procent van de automobilisten wel eens zijn of haar telefoon gebruikt tijdens het autorijden." Tegelijkertijd geeft 76 procent van de autobestuurders aan het gebruiken van de telefoon onder het rijden gevaarlijk te vinden.

Volgens het SWOV verhoogt afleiding door de telefoon de kans op een ongeluk met een factor van maar liefst 3,6. Om te vergelijken: praten met een passagier verhoogt het risico met 1,4 en eten onder het rijden maakt de kans op een ongeluk 1,8 keer groter.

Trefwoorden: 
politie touringcar
(advertinsje)
(advertinsje)