Ombudsteam Wyb en Jan helpen ouderen in de jungle van de zorg

06 apr 2019 - 07:45

Ze waren de nestors in de politiek. Wyb Feddema van de VVD en later Gemeentebelangen en Jan van Olfen van de PvdA en later Feriene Lofts. In dhun post-politieke tijd zijn ze nu gezamelijk met een ombudsteam begonnen. Om met name oudere mensen in Leeuwarden te helpen om de weg te vinden in de jungle van de zorg.

Foto: Wyb

Ze komen vaak schrijnende gevallen tegen. Volgens de mannen kunnen ouderen vaak door de bomen het bos niet meer zien, als ze zorg nodig hebben. Bovendien is bijna alles tegenwoordig digitaal. Als het nu gaat om taxivervoer of huishoudelijke hulp, het is volgens de ombudsmannen verwarrend.

De samenwerking tussen beide heren is niet nieuw. De voormalig gemeenteraadsleden wisten elkaar vroeger in de politiek ook al te vinden. Zo hielden ze zich beide bezig met pesten.

Tientallen mensen geholpen

Dat er behoefte is aan het ombudsteam blijkt wel uit het aantal mensen dat iedere maand een beroep op ze doet. Gemiddeld zo'n 80 mensen kloppen iedere maand bij Feddema en Van Olfen aan voor hulp. Vaak zijn het kleine hulpvragen, bijvoorbeeld het goede loket of telefoonnummer aanbieden, maar kunnen ook zwaardere taken zijn.

De communicatie tussen de verschillende instanties kan volgens de ombudsmannen veel beter. Zo zouden zelfs ambtenaren niet weten hoe de zaken precies in elkaar zitten. Ook verandert er eens in de zoveel jaar weer wat, zo vertelt Feddema.

In die jungle manoeuvreren de Leeuwarder Ombudsmannen, omdat ze beiden vinden dat iedereen moet kunnen krijgen waar hij of zij recht op heeft.

(advertinsje)
(advertinsje)