Friezen voor de rechter wegens mestfraude

05 apr 2019 - 20:08

Boeren met een overschot mest hebben dat 'op papier' uitgereden over speeltuinen en hobbyland van anderen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een rechtszaak over de kwestie in Zwolle. De boeren gebruikten de percelen om hun mestadministratie op orde te krijgen. De mest werd niet echt op die stukken land uitgereden en de eigenaars van de percelen wisten van niks.

Foto: ANP

De boeren bespaarden met hun frauduleuze administratie enkele tonnen, zegt het Openbaar Ministerie. Die boeren en een organisator moesten zich vandaag voor de rechter in Zwolle verantwoorden voor hun creatieve boekhouding

Het aantoel koeien dat een boer mag houden, hangt af van het landoppervlak dat zij hebben. Teveel mest op een stuk grond uitrijden heeft milieurisico's tot gevolg en dus zijn er strenge regels.

Friese organisatie

Volgens het Openbaar Ministerie ging de organisator van de fraude, Hotze H. in Fryslân op zoek naar grasland dat nog niet werd gebruikt voor het uitrijden van mest. Hij kwam uit bij kleinere stukken grond, die hij aan drie boeren met een mestoverschot aanbood.

"Het is hondsbrutaal"

Een gedupeerde paardenhouder uit Franeker heeft geen goed woord voor de constructie over. Zo zegt hij tegen RTL Nieuws: "Wij wisten van niks, het is hondsbrutaal. Ze hebben mijn land gebruikt zonder dat te vragen. Ik kwam erachter toen ze bodemmonsters kwamen nemen. Ik heb toen aangifte gedaan. Toen hoorden we dat er al meer zaken speelden."

Volgens het Openbaar Ministerie is er een grote stroom aan mestzaken, en is het eigenlijk een kwestie van dweilen met de kraan open. "Er wordt op grote schaal gefraudeerd en daar moet wat aan gebeuren. Het is niet genoeg om alleen het strafrecht in te zetten om dit soort fraude aan te pakken. Het moet minder makkelijk worden om te kunnen frauderen."

Trefwoorden: 
rechtszaak fraude mêst
(advertinsje)
(advertinsje)