Een week lang mantelzorg: "Alle aandacht heeft goed uitgepakt"

05 apr 2019 - 17:06

Een week lang heeft Omrop Fryslân aandacht gehad voor mantelzorgers en wat er is aan steun in Fryslân voor deze grote groep mensen. Alle verhalen kwamen voorbij: jonge, vrijwillige of betaalde mantelzorgers. Initiatieven als een zorgappartement, een mantelzorgcafé en een speciale beeldhouwcursus voor mantelzorgers. Tijd om terug te kijken op deze mantelzorgweek.

"Het heeft goed uitgepakt, de week van mantelzorg", zegt Willeke Philips van Saar aan Huis, een organisatie voor betaalde mantelzorg. Er is veel aandacht geweest. Volgens Philips hoort mantelzorg bij het leven. Voor de meeste mensen wordt het in de toekomst waarschijnlijk een stukje van het leven en da is het vooral de kunst om het op een goede manier vol te houden. Door alle aandachte konden mensen voorbeelde zien van anderen en zien hoe zij met mantelzorg omgaan.

Eigen ervaring inzetten om anderen te helpen

Philips was zelf ook te zien in een bijdrage over de mantelzorg voor haar zoon Tom. Hij had een stofwisselingsziekte, waardoor hij niet meer zelfstandig kon functioneren. Tom stierf in 2011 toen hij acht jaar oud was. Philips kreeg veel reacties op die bijdrage. "Mensen vonden het ook mooi dat ik op dit moment die ervaring benut om andere mensen die het moeilijk hebben met die mantelzorg om die te ondersteunen en te helpen op een positieve manier."

Het wordt steeds zwaarder en zorg er dan maar eens voor dat je het vol blijft houden op een goede manier.

Willeke Philips

"Er waren heel veel mensen die weleens hadden gehoord van het woord 'mantelzorg', maar het gekke is dat je er eigenlijk niets mee te maken wilt hebben op het moment dat het niet speelt. En op een gegeven moment gebeurt er iets met je partner die bijvoorbeeld alzheimer krijgt of er is iets anders en ineens ben je mantelzorger.

Langzamerhand ga je steeds meer zorgen en dan zak je steeds verder daarin weg, het wordt steeds zwaarder en zorg er dan maar eens voor dat je het vol blijft houden op een goede manier. Vaak zie je dan dat mensen hun eigen hobby's gaan vergeten en niet meer zelf ook blijven leven. Dat is nou juist wat je niet moet doen, want het kiezen voor hulp en het op tijd inschakelen van hulp is geen zwaktebod. Het is juist een teken van kracht en het zorgt ervoor dat je het gewoon zelf ook beter in balans kunt houden", leit Philips út.

Willeke Philips van Saar aan Huis over mantelzorg

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Eén op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan iemand in zijn of haar omgeving. En die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van allerlei soorten mantelzorgers aan bod en brengen we in beeld wat er aan ondersteuning is voor mantelzorgers in Fryslân. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.

Trefwoorden: 
mantelzorg Willeke Philips
(advertinsje)
(advertinsje)