Friese studenten exposeren met klei in Valencia: "Wel speciaal"

05 apr 2019 - 12:19

Studenten en begeleiders van het Friesland College zijn deze dagen in het Spaanse Valencia. In het kader van de European Days of Crafts worden daar diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een expositie met speciale objecten van studenten uit Nederland, Bulgarije en Spanje.

Foto: Friesland College

Tien studenten van het Friesland College laten hun werk zien in de Spaanse stad. Het zijn allemaal ontwerpen die horen bij oude ambachten. Deze worden gecombineerd met nieuwe technieken en verbonden aan de circulaire economie. Dat principe heet 'craft your future'.

Speciaal

De tentoonstelling werd donderdagavond officieel geopend in het Craft Centre of the Valencian Community. Hendrik Jan Hoekstra van het Friesland College: "Dat was wel speciaal: onze cursisten die daar stukken presenteren, samen met stukken uit Bulgarije en de regio Valencia. Het was een mooie opening."

Hendrik Jan Hoekstra van het Friesland College

Het project wordt uitgevoerd in het kader van Erasmus+. "Dat is een Europees samenwerkingsproject", vertelt Hoekstra. "We proberen de komende 2,5 jaar een nieuwe opleiding te ontwerpen, waarin zaken worden gecombineerd. Je hebt oude ambachten, maar als je daar nieuwe technieken aan koppelt, welke oplossingen kun je dan vinden in de circulaire economie? Dat brengen we in dit project samen."

Werken met klei is Fries

De Friese studenten zijn tijdens het project aan het werk met klei. "Dat is Fries: we maakten voorheen potten en pannen, dat haalden we uit de grond. In de Blokhuispoort staat een keramiekprinter. Met die nieuwe technieken kun je vormen maken die je met je handen niet kunt creëren. Het idee is dat mensen dat liever kopen dan wegwerpspullen."

(Advertentie)
(Advertentie)