Waddenvereniging daagt Shell: "Deze grote jongens moeten kantelen"

05 apr 2019 - 11:42

Er wordt vrijdag een belangrijke stap gezet in de rechtszaak van zes milieu-organisaties tegen Shell. De dagvaarding wordt overhandigt op het hoofdkantoor van de oliemaatschappij in Den Haag. Een van de organisaties die meedoet is de Waddenvereniging. Intussen hebben ook 13.000 burgers zich aangemeld om de zaak te steunen. Volgens de organisatie handelt Shell in strijd met het klimaatakkoord van Parijs.

In tankstasjon fan Shell - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

In de dagvaarding staat onder andere dat Shell de grootste CO2 vervuiler in de wereld is en dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging: "Wij vragen de burgers om te letten op hun CO2 uitstoot, maar deze grote jongens moeten helemaal kantelen, anders heeft het allemaal geen zin." Shell zegt wel haar verantwoordelijkheid te nemen, maar volgens Jacobi is dat maar heel marginaal. "Daarmee verandert er niets aan hun grote smerige olie-industrie in de wereld. Daarin hebben ze nog niets verminderd."

Niet meer boren in het werelderfgoed

Het hoofdkantoor van Shell staat in Nederland. Dat zorgt ervoor dat de organisatie makkelijker benaderd kan worden door de Nederlandse organisaties die Shell willen dagvaarden. Voor de Waddenvereniging is het ook belangrijk omdat de NAM voor een groot deel bij Shell hoort. "Wij willen niet dat ze in het werelderfgoed door kunnen boren, maar dat ze haar verantwoordelijkheid nemen voor het klimaat en een ander beleid voeren."

Wij vragen geen geld, wij willen alleen maar dat ze zich verantwoordelijk maken voor deze wereld.

Lutz Jacobi, directeur Waddenvereniging

Shell heeft aangegeven wel met de partijen om tafel te willen. Jacobi is daar ietwat sceptisch over, maar staat er ook voor open. "Wij gaan richting 2050. We doen het nu, dan hebben ze nog jaren de tijd om te kantelen. Wij vragen geen geld, wij willen alleen maar dat ze zich verantwoordelijk maken voor deze wereld en zichtbaar een andere koers zullen gaan varen."
De zaak kan weleens een lange tijd gaan duren. "Als je wat wilt, moet je er voor staan", zegt Jacobi strijdbaar. "En ik denk ook dat het goed is om andere vervuilers in de wereld te laten zien dat ze niet altijd maar vrijuit kunnen gaan."

Lutz Jacobi oer Shell

(advertinsje)
(advertinsje)