Verwaarloosde watertoren van Schiermonnikoog in de steigers

04 apr 2019 - 12:58

Eindelijk is begonnen met de renovatie van de Zuidertoren, de oude watertoren boven het dorp op Schiermonnikoog. Vorig jaar nam Stichting Behoud Zuidertoren het gebouw over van KPN, maar het duurde lang voor alle betrokken partijen om tafel zaten voor de opknapbeurt.

De Zuidertoren op Schiermonnikoog - Foto: Etty van der Veer

De oude, groen uitgeslagen watertoren is intussen helemaal in steigers gehuld. In juni 2018 kocht Stichting Behoud Zuidertoren de toren van KPN, na een onderhandeling van twee jaar. Eigenlijk had de renovatie van de toren vorige zomer al plaats moeten vinden, maar het werd toen tot maart uitgesteld. Nu, weer een maand later, volgt dan eindelijk de opknapbeurt.

Het duurde lang om alle betrokken partijen te activeren. Onder andere KPN, de gemeente en Loodswezen maken daar deel van uit. De initiatiefnemers besloten de werkzaamheden echter uit te stellen, omdat de steigers in het najaar risico zouden lopen beschadigd te raken ten gevolge van de harde wind.

Groen uitgeslagen toren

De toren is verwaarloosd, met name de witte kleur moet nu weer terug komen. Ook zal daarna onder meer de schotel op de toren verdwijnen, komt er een speciaal pad naar de toren en worden er bankjes, een informatiebord en een nieuwe deur geplaatst. Wel blijft boven in de toren een zendmast voor KPN.

De benedenruimte moet wel toegankelijk worden en een plek bieden voor kleine exposities. De opbrengst van het entreegeld moet onderhoud van de toren mogelijk maken. Naar de toren toe wordt in zogenoemd 'verwonderingspad,' waarmee met beelden de relatie tussen cultuur en natuur wordt vormgegeven.

Tussen 1853-1854 is de Zuidertoren gebouwd, tegelijkertijd met de Noordertoren die op dit moment dienst doet als vuurtoren van Schiermonnikoog. De Zuidertoren was oorspronkelijk ook een vuurtoren. De Noordertoren kreeg in 1910 een draailicht, waardoor de Zuidertoren overbodig werd. Het gebouw stond leeg tot de toren in 1949 werd verbouwd tot watertoren. In 1992 is de toren verkocht aan KPN, die het als zendmast gebruikt.

(Advertentie)
(Advertentie)