Familie-ervaringsdeskundige heeft aandacht voor naaste omgeving in mantelzorg

04 apr 2019 - 08:23

Een van de aspecten van de mantelzorg is de zorg voor partners, familie en vrienden van mensen met psychische klachten. Dat kan erg zwaar zijn voor de omgeving van de patiënt. Om te zorgen dat deze mensen hun verhaal kwijt kunnen, heeft de GGZ in Fryslân een familie-ervaringsdeskundige in dienst.

Foto: Omrop Fryslân

Underfiningssaakkundige Lieneke van der Bij

Lieneke van der Bij uit Surhuzuimer Mieden heeft uit eigen ervaring meegekregen dat alle aandacht naar de patiënt gaat, terwijl het voor de omgeving ook erg zwaar is. Familie en vrienden moeten volgens Van der Bij, net als de patiënt, herstellen. Zij kan daarbij helpen, voornamelijk door hun verhaal aan te horen.

Mensen die behoefte hebben aan de diensten van de ervaringsdeskundige kunnen dat via het hulpteam dat hen begeleidt, aangeven.

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Eén op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan iemand in zijn of haar omgeving. En die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van allerlei soorten mantelzorgers aan bod en brengen we in beeld wat er aan ondersteuning is voor mantelzorgers in Fryslân. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.

(Advertentie)
(Advertentie)