Personeel en leerlingen Dockinga College moeten op zoek naar een nieuwe plek

04 apr 2019 - 07:41

Nog enkele maanden en dan is het gedaan met het middelbaar onderwijs in het dorp Ferwert. De vestiging van het Dockinga College daar zal met ingang van komend schooljaar de deuren sluiten. De ouders van de nog ruim honderd leerlingen van de school zijn woensdagavond bijgepraat over de gevolgen voor hun kinderen.

Foto: google streetview

"Wat bij de bijeenkomst erg goed te merken was, was de teleurstelling bij de ouders, maar ook boosheid en andere emoties. Dat we gaan sluiten, werd niet met applaus onthaald", vertelt bestuurder Geert van Lonkhuyzen.

Sommige kinderen gaan over naar een andere locatie van het Dockinga College, maar er zijn ook ouders die hun kind naar een volledig andere school willen sturen. "Wat wij tegen de ouders en kinderen zeggen, is: kies alsjeblieft voor een vervolg dat bij je past."

Directeur Ivo Omlo en bestuurder Geert van Lonkhuyzen fan it Dockinga Kolleezje - Foto: Omrop Fryslân

Dockinga-direkteur Geert van Lonkhuyzen

Er zijn volgens Van Lonkhuyzen drie redenen voor het sluiten van de school. "De eerste is dat we, met het lage aantal kinderen dat we nu overhouden - dat zouden er na de zomervakantie nog minder dan honderd zijn - vinden dat we de kwaliteit van onderwijs niet meer goed kunnen waarborgen.

De tweede is dat de werkdruk van het personeel ontzettend groot wordt. Want die moet natuurlijk, om die kwaliteit toch nog zo ver mogelijk op te krikken, zich werkelijk het vuur uit de sloffen lopen.

De derde is een hele platte: dat is het geld. Als een nevenvestiging onder een bepaald aantal leerlingen komt, dat is 120, krijgt die niet meer extra bekostigd van het ministerie. En dat zou betekenen dat we die kosten voor eigen rekening zouden moeten gaan nemen".

Krimp

Het teruglopende leerlingenaantal zou komen door de krimp in het Noorden. Daarnaast zouden sommige ouders hun twijfels hebben bij de school, vanwege het reorganisatienieuws eerder dit jaar.

Personeel

Het personeel van het Dockinga College maakt deel uit van een groter personeelsbestand. "De werkgever is daarvoor volledig verantwoordelijk. We gaan voor elk van de personeelsleden kijken wat de meest passende oplossing is." Gedwongen ontslagen kan Van Lonkhuyzen nog niet uitsluiten.

(advertinsje)
(advertinsje)