Harlinger bedrijf zet met oliezuiger in op grote Arabische order

04 apr 2019 - 06:34

Het Harlinger bedrijf FORU-Solution hoopt binnenkort een grote order binnen te slepen uit Saudi-Arabië. FORU maakt een machine, de Skimmer, die olie kan opruimen op zee. De order is zeer belangrijk voor de toekomst van het bedrijf, dat al een paar jaar probeert vaste voet aan de grond te krijgen in de oliewereld.

Het idee voor de Skimmer ontstond in 1989, toen ingenieur Wim Schuur vanwege de ramp met olietanker Exxon Valdez bedacht dat er een apparaat moest komen om olie op te ruimen op zee. Schuur leeft inmiddels niet meer.

Maar zijn ideeën zijn verder uitgewerkt door de beide huidige directeurs/eigenaar Bert Sibinga en Koos Tamminga. Zij gelopen heilig in hun concept. Vooral dat het apparaat bijna geen water opzuigt en ook kan werken met golfslag, zien ze als onderscheidend van machines van de concurrentie.

Getest en aangepast

FORU, dat staat voor Floating Oil Recovery Unit, heeft de Skimmer de afgelopen jaren meerdere keren getest en aangepast. Eerst was er alleen een grote uitvoering van tweeënhalf meter hoog. Maar een kleinere en stuk goedkopere uitvoering bevalt veel beter.

Het testen van het apparaat gebeurt grotendeels op de computer, omdat het testen in water veel inspanning en tijd kost.

De skimmer fan FORU-Solution - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Hoe zit het precies met de Skimmer?

Er zijn tot nu toe wel een paar Skimmers verkocht. Maar lang niet genoeg. Dit weekend vliegen de directie en een aantal medewerkers van FORU naar Saudi-Arabië om te praten met Aramco, de grootste oliemaatschappij in de wereld.

Na een paar demonstraties is die zeer geïnteresseerd in de Skimmer. Ze zal die mogelijk op alle tankers plaatsen. Het zou een bovenslag zijn en zeer belangrijk voor de continuïteit en reputatie van het bedrijf, zegt Tamminga.

Tijd voor succes

Het wordt na zeven jaar ontwikkeling en zo'n vier miljoen euro aan investeringen uit eigen middelen en onder andere geld van het Waddenfonds en de Friese Ontwikkelingsmaatschappij, zo langzaamaan ook tijd voor succes vindt de directie. Voor een goede bedrijfsvoering wordt gemikt op de verkoop van zo'n 100 units per jaar.

(advertinsje)