In Noord-Fryslân is het goedkoop wonen

04 apr 2019 - 08:43

In Noord-Fryslân horen de woonlasten tot de laagste van Nederland. Met sommige plekken in het Westen verschilt het wel 400 euro per maand. Dit blijkt uit een driejaarlijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat donderdag verschijnt.

Foto: Omrop Fryslân

In Noord-Fryslân geven woningeigenaren gemiddeld 864 euro per maand uit aan wonen. Bij deze kosten horen de hypotheek en andere lasten zoals gemeentebelastingen en energie en water.

Het duurste gebied van Nederland is Haarlem en omgeving. Daar spenderen woningeigenaren maar liefst 1238 euro per maand, bijna 400 euro meer dan in het Noorden van onze provincie.

Foto: CBS

Omgerekend naar inkomen valt Fryslân redelijk in de middenmoot. In Noord-Fryslân bijvoorbeeld gaat zo'n 29 procent naar woonkosten. Het hoogste percentage vinden we in Oost-Groningen.

De woonlasten zijn daar niet per se heel hoog. Oost-Groningse woningeigenaren geven gemiddeld 910 euro per maand uit. Door een laag gemiddeld inkomen gaat een relatief groot deel van het salaris naar de woning.

Trefwoorden: 
CBS wonen
(Advertentie)
(Advertentie)