Zorgkeus wordt beperkt door pgb-tarieven

03 apr 2019 - 07:17

Een huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of de aanschaf van een rolstoel: het kan allemaal worden geregeld via de gemeente of worden betaald uit het persoonsgebonden budget. Bij beide manieren is het werk hetzelfde, maar zijn de tarieven anders, waardoor pgb-houders niet alle zorg kunnen inkopen die zij willen.

Foto: Omrop Fryslân

Belangenorganistaties MantelzorgNL en Per Saldo kwamen dinsdag met een onderzoek waaruit bleek dat een kwart van de pgb-houders geen gespecialiseerde zorg kan inkopen. Volgens mantelzorgmakelaar Yvonne de Haan komt dit doordat gemeenten andere tarieven beheren voor een zorginstelling waar ze geen contract bij hebben.

"De gemeente heeft een aantal contracten met instellingen. Als iemand ervoor kiest om een andere zorgaanbieder te gebruiken dan geeft dit voor de gemeente meer administratieve rompslomp."

Daarnaast hebben ze geen grip op de kwaliteit. De Haan: "De indruk bestaat dat ze dat liever niet willen en daarom minder geld beschikbaar stellen om zo een pgb te ontmoedigen Daarnaast is er in het verleden veel gefraudeerd met pgb en om die reden zou men ook terughoudend kunnen zijn."

Hetzelfde werk, maar verschil in geld van gemeente

Een voorbeeld: Jan woont in de gemeente Opsterland en wil graag huishoudelijk hulp omdat hij het lichamelijk niet meer aankan. Hij heeft dan drie mogelijkheden: een instelling die een contract heeft bij zijn gemeente, een andere zorgaanbieder, of bijvoorbeeld zijn buurvrouw.

Voor de eerste instelling bij de gemeente is 22,20 per uur beschikbaar, voor de andere zorgaanbieder maar 19,98 en als zijn buurvrouw voor hem schoonmaakt, kan zij maar 5,55 krijgen. Een groot verschil, terwijl het om hetzelfde werk gaat.

Niet alleen de tarieven voor de formele en informele zorgaanbieders verschillen, maar ook de tarieven van de gemeenten onderling zijn heel anders. Dat betekent dat een zorgaanbieder in de gemeente Weststellingwerf een hoger tarief heeft dan iemand uit de gemeente Opsterland. Waardoor bijvoorbeeld een zorgaanbieder eerder werk zal aannemen in Weststellingwerf, want daar krijgt hij meer.

Verschillen huishoudelijke hulp pgb per gemeente

Opsterlân Weststellingwerf
Zorginstelling met contract 22,20 26,40
Zorgaanbieder zonder contract 19,98 23,76
De buurvrouw 5,55 11,19

Yvonne de Haan is mantelzorgmakelaar. Zij helpt mantelzorgers om een goede balans te houden in hun leven. "Als mantelzorgmakelaar ben ik opgeleid in de hele wet- en regelgeving en weet ik de weg in het hele zorgstelsel en kan ik mensen daarin begeleiden. Ik ben als het ware hun gids", vertelt De Haan, Ze houdt zich bezig met de bureaucratische kant van de zorg.

Mantelzorgmakelaar Yvonne de Haan

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Een op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan een in zijn of haar omgeving en die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de Mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van alle soorten aan de beurt en wat er in Fryslân aan steun is voor de mantelzorgers. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.

In juni is voor de eerste keer de landelijke week voor de jonge mantelzorger. Dan organiseren alle Friese gemeenten samen aktiviteiten voor jonge mantelzorgers.

Trefwoorden: 
mantelzorg
(Advertentie)
(Advertentie)