Burgemeester over stroomkosten: "Als ze wat willen, dan moeten ze ons aansprakelijk stellen"

02 apr 2019 - 17:39

De bal ligt bij de familie Ploegstra zelf. Dat zegt burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren. De Ploegstra's, uit Rottum, wonen op een boerderij en zeggen dat ze 24 jaar lang betaald hebben voor alle stroom van het transformatorhuisje dat bij hun huis staat. "De gemeente is niet verantwoordelijk", zegt Veenstra. "Wij hebben onze eigen rekeningen betaald."

Veenstra zegt daar wel bij dat hij het een lastige zaak vindt. "Er is al zoveel gebeurd. Het is triest, want ik zie mensen die heel emotioneel zijn. Ze zien nauwelijks een uitweg, der er moet duidelijkheid komen."

Alleen is het woord nu dus aan de familie Ploegstra, wat de burgemeester betreft. "Als ze echt vinden dat de gemeente verantwoordelijk is voor de schade, dan moeten ze de gemeente aansprakelijk stellen. Dat kan met een heel kort briefje, maar dat is de afgelopen jaren nog niet gebeurd."

Er is van alles boven water gehaald: mails, rekeningen, alles.

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren

Er is de afgelopen jaren al vaker contact geweest tussen de familie en de gemeente. "Er liggen duizenden pagina's aan dossier", vertelt Veenstra. "Er is van alles boven water gehaald: mails, rekeningen, alles. Ze hebben met ambtenaren gesproken die hier al niet meer werken, met ambtenaars die intussen andere functies hebben bij de gemeente. Maar wat we ook boven tafel halen: overal blijkt dat de gemeente de rekeningen hebben betaald die zij moest betalen."

De Ploegstra's hebben laten berekenen dat de financiële schade in totaal meer dan 200.000 euro is. "Maar ik kan de oorzaak daarvan niet aanwijzen", zegt Veenstra. "Het is een periode vanaf 1991. Dat is dus al 28 jaar en er komt nu dit totaalbedrag uit. In de eerste vijftien jaar hadden ze een florerend boerenbedrijf, daar moet je rekening mee houden."

Er is nog een derde partij in het spel: netbeheerder Liander. Daar heeft de familie tegen geprocedeerd, maar verloren. "Ik heb ook begrepen dat ze contact met Liander hebben gehad, om te vragen of zij de stroom dubbel in rekening hebben gebracht. Dat was niet het geval."

Mysterie

Even samenkomen en erover praten? "Er is al veel koffie gedronken", zegt Veenstra. "Ik afgelopen week, voormalig wethouder Durksz wel vaker. Die is ook bij hen thuis geweest. Er zijn al zoveel mensen die zich hiermee bezig hebben gehouden. Je zou het een mysterie kunnen noemen."

(advertinsje)