Claudy Jongstra maakt kunstwerk voor Google op internationale woonbeurs

02 apr 2019 - 14:03

Kunstenaar en textielontwerper Claudy Jongstra uit Spannum gaat een kunstwerk tentoonstellen voor Google op de grote internationale woonbeurs Salone del Mobile in Milaan. Ze is gevraagd om mee te werken aan de installatie 'A Space foar Being' van het internetbedrijf. Jongstra levert een panorama van wol, van 16 bij bijna 1,5 meter.

Claudy Jongstra - Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Jongstra heeft het project twee weken geleden toegewezen gekregen. Ze was toen in New York en had een afspraak met een architectenbureau waarmee ze eerder een project deed. Het bureau had de opdracht van Google gekregen en bij de presentatie van haar werk waren ze daar meteen enthousiast. "Zo gaat dat vaker", zegt Jongstra. "Ik heb dezelfde ervaring twintig jaar geleden ook een keer gehad in Londen. Toen zat ik ergens op het juiste moment, met de juiste mensen en toen kreeg ik de opdracht voor Star Wars." In de jaren 90 van de vorige eeuw werd ze gevraagd om stof voor kostuums van de film te ontwerpen.

Welzijn

Op de woonbeurs in Milaan heeft Google drie ruimtes en een daarvan mag Jongstra inrichten. Het project is onderdeel van een neurologisch onderzoek. Mensen krijgen een polsbandje met sensoren om en als ze rondstappen in de ruimte wordt hun hartslag en bloeddruk gemeten. Zo worden de belevingen en emoties van de mensen vastgelegd. Jongstra: "Je ziet een werk van mij en dan gebeurt er eigenlijk iets in je brein. Je brein weet dat wol, het materiaal dat ik gebruik, zacht is en dat maakt dat je brein zegt: dit is heel fijn en prettig."

Volgens Jongstra ontstaat daarmee wetenschappelijk bewijs dat kunst op bepaalde locaties essentieel is voor het welzijn van mensen. Bijvoorbeeld in ziekenhuisen, scholen op op plekken van bezinning. Het is belangrijk dat mensen zich daar prettig en op hun gemak voelen, aldus Jongstra.

Fries goud

Na het culturele hoofdstadjaar is Jongstra steeds meer gericht op wetenschap. Vorige week is ze geïnaugureerd aan de Koninklijke Academie voor Wetenschap en Kunsten. "Dus de wetenschap ligt heel dichtbij. Wetenschappers met wie we nu werken in Húns en Spannum vinden onze plek zo belangrijk, omdat daar planten groeien die eigenlijk niet meer voorkomen en waarmee je prachtige recepten kunt maken uit de 15e, 16e eeuw. Dus dat erfgoed, die juwelen, straks in combinatie met die haptische ervaring... ik denk dat we echt Fries goud in handen hebben."

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Kunstenaar en textielontwerper Claudy Jongstra

De internationale woonbeurs Salone del Mobile wordt van 9 tot en met 14 april gehouden in Milaan. Vanwege het korte tijdsbestek zit er wel druk op de ketel bij Jongstra. Dat ze in Fryslân woont en werkt heeft dan alleen maar voordelen, vindt ze. "Hier kan alles en dat vind ik altijd zo verrukkelijk. We hebben alles in de buurt en we hebben een lokaal netwerk. Er zijn echt heel veel mensen die ons geholpen hebben en we verbouwen alles zelf. De werkplaatsen zijn allemaal lokaal, dus we hoeven niet producten te laten overvliegen uit verre oorden."

Jongstra mag nog niets zeggen over hoe het werk er uit komt te zien. Het heeft al wel een titel en die wordt volgende week dinsdag bekendgemaakt. "Maar ik kan jullie verzekeren dat het een spectaculair werk is vanwege de verfijning, de kwaliteit en de poëzie die erin zit."

(Advertentie)
(Advertentie)