Zandwinningsbesluit verdeelt raad De Fryske Marren opnieuw in tweeën

02 apr 2019 - 10:54

Het besluit van De Fryske Marren geen zandwinning toe te staan in het IJsselmeer zorgde maandagavond in de gemeenteraad opnieuw voor verdeling. Royal Smals, het bedrijf dat de zandwinning uit wil voeren, had aangekondigd het besluit aan te vechten bij de Raad van State, maar het formele besluit van de gemeente is nog altijd niet gepubliceerd en dus is het lastig dat aan te vechten.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Boargemaster Fred Veenstra nei de gemeenteriedsgearkomste yn De Fryske Marren

De gemeente loopt op eieren en heeft ook externe juridische hulp ingeroepen om het raadsbesluit sterker te onderbouwen in een zogenaamd herstelbesluit. Dat om de kans op succesvolle schadeclaims voor te zijn.

CDA en VVD, de voorstanders van de winning, wilden het liefst het herstelbesluit nog een week uitstellen of anders aanpassen. De rest van de raad zag daar geen reden toe. Het herstelbesluit werd daarom aangenomen zoals voorgesteld, met de genoemde argumenten van 13 februari.

Motie

De tegenstanders van de zandwinning hadden tegelijkertijd ook een opdracht voor het college. Bij motie van de FNP draagt die meerderheid het college op, bij de provincie aan te kaarten dat ook daar de verklaring van geen bezwaar tegen de zandwinning wordt ingetrokken. Belangrijkste reden is de signaalfunctie die daar van uitgaat. Namelijk dat er geen enkele ruimte meer is voor zandwinning. Nu niet en later niet.

Wethouder Frans Veltman laat weten dat hij nog niet weet of hij deze motie wel wil uitvoeren. Hij had, uit naam van het college, met nadruk verzocht de motie niet aan te nemen. Dat gebeurde dus wel en het college van burgemeester en wethouders zal nu dinsdag overleggen hoe ze hier mee om zullen gaan.

Trefwoorden: 
De Fryske Marren zandwinning
(Advertentie)
(Advertentie)