Toneelstuk 'Mantelzorg omdat het ...' doorbreekt taboe met knipoog

02 apr 2019 - 07:58

'Mantelzorg omdat het ...' is een bijzonder toneelstuk voor iedereen die te maken heeft met mantelzorg. Seniorentheater De Rimpel heeft het toneelstuk gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. "Mantelzorg is een zwaar onderwerp en mensen worstelen er heel erg mee. Dan is humor ook wel eens wenselijk."

'Mantelzorg omdat het...' - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

'Mantelzorg omdat het ...' ging vorig jaar in première. Regisseur Gea Struiksma merkte dat er vraag was naar wat uitleg over mantelzorg. "Ja, want wat is mantelzorg eigenlijk? Omdat het moet, omdat het kan, omdat het leuk is of omdat het verschrikkelijk is?" Het verklaart direct de drie punten achter de titel. "Voor iedereen is dat namelijk anders. Daarom hebben wij ook puntjes achter de titel gezet, zodat iedereen dat voor zichzelf kan invullen."

Humor maakt relatief

Het 45 minuten durende toneelstuk bestaat uit korte sketches. "Een soort compilatie uit verschillende korte en humoristische stukje. Zo zoeken wij, in een deel van de sketches, bijvoorbeeld een mantelzorger voor een patiënt. Een van de actrices speelt een patiënt die de keuze heeft uit vier mantelzorgers. Het publiek zoekt dan met haar naar een goede kandidaat. Dan doen wij dan met vele humor."

Humor is zeer belangrijk, volgens Gea. "Mantelzorg is een moeilijk onderwerp. Mensen worstelen er heel erg mee. Wij willen de mensen graag een humoristische spiegel voorhouden om het een beetje te relativeren."

'Mantelzorg omdat het...' - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Joke de Wit, een van de actrices die meedoet, is trots op wat het stuk teweegbrengt. "Het is geweldig en dankbaar om mee te doen. Gezien de reacties van het publiek waar we tot nu toe voor gespeeld hebben, word je alleen maar enthousiaster. Die waren allemaal dik tevreden over onze voorstelling.

Collega Gusta Oliver vult aan: "Het is ontzettend leuk om het naar de mensen toe te brengen en herkenning te geven. Dat zij er eigenlijk ook nog om kunnen lachen, hoe verdrietig hun situatie soms ook is."

Het toneelstuk 'Mantelzorg omdat het ...' is het hele jaar nog te zien. Kijk hier voor meer informatie. Kljk hier voor meer over De Rimpel.

Om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven, haalt De Rimpel alle sketches uit de praktijk. "Dingen die we zelf hebben meegemaakt als mantelzorgster. Dan weet je wat er speelt en wat er voor hen van belang is. Hier sluiten wij met ons toneelstuk op aan."

Eigenlijk is alles wat we doen dan met een knipoog.

Joke de Wit, actrice 'Mantelzorg omdat het ...'

"We spelen hier met een enorme dosis humor op in, omdat we de mantelzorgers een leuke dag willen bezorgen", zo zegt Joke de Wit. "Eigenlijk is alles wat we doen dan met een knipoog. Maar dat is juist zo leuk, je laat de mensen echt lachen om de dingen die ze meemaken. We proberen het een beetje te relativeren."

Theater als spiegel

"Theater is juist goed om een spiegel voor te houden, dat werkt het beste. Want ja, mensen komen niet bij ons kijken om de te zien hoe zwaar ze het hebben. Ze komen juist om de boel wat te vergeten," zegt Gea vol overtuiging. "Er ook even om lachen en even uit de zorgen. Lachen om je eigen ellende. Ook is het voor veel mensen heel herkenbaar. Zij moeten er om lachen omdat het echt zo gaat."

Dit publiek bestaat niet alleen uit mantelzorgers. "Ook andere mensen zijn welkom. Steeds meer mensen krijgen met mantelzorg te maken."

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Een op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan een in zijn of haar omgeving en die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de Mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van alle soorten aan de beurt en wat er in Fryslân aan steun is voor de mantelzorgers. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.

Trefwoorden: 
mantelzorg
(Advertentie)
(Advertentie)