Betaalde mantelzorg: "Zonder mij kan hij niet thuis wonen"

Even boodschappen doen, brood smeren of in boek lezen; de meeste mensen doen het zonder erbij na te denken. Maar als je het niet meer zelf kunt, wat moet je dan? Dan ben je aangewezen op mantelzorg. Dat kan uiteraard in je eigen omgeving, maar wat als er niemand is die je kan helpen? Dan kun je een mantelzorger inhuren, bijvoorbeeld via Saar aan Huis. Een van de Saars is Marjon Haanstra. Sinds afgelopen zomer werkt ze als mantelzorger voor David Buurma (92).
REPO Saar aan huis
Marjan heeft zich in februari 2018 ingeschreven bij Saar aan Huis. Dat is een organisatie voor particuliere thuiszorg, waar mantelzorgers worden ingehuurd om van alles te doen. Je kunt het zien als een betaalde mantelzorger. Zelf heeft Marjon geen zorgachtergrond, maar voor dit werk hoeft dat ook niet. Afgelopen zomer werd ze aan haar eerste cliënt gekoppeld: David Buurma.
Sinds die tijd komt ze twee keer per week bij hem. Ze helpt Buurma met de administratie, boodschappen, maar bladert ook met hem door foto-albums, praat veel met hem en heeft bijvoorbeeld zijn gehele structuur in de kasten verbeterd.

"Hij voelt als een vader voor me"

Marjon is maar wat blij met haar cliënt. "Hij voelt echt als een vader voor me. Ik help hem ook veel meer dan alleen die twee keer per week. Hij belt me als er wat is of wanneer hij ergens naartoe wil met de auto."
© Omrop Fryslân
David Buurma is 92 jaar en is twintig jaar zeiler geweest op het schip van Zwaga. Buurma heeft niet veel contact met z'n kinderen. "Te weinig", zegt hij zelf. Hij had drie kinderen. Een van zijn zonen is overleden, zijn dochter woont in Rotterdam en zijn zoon in Amsterdam. "Ik vraag wel eens aan ze: waarom komen jullie niet vaker langs, maar ze hebben beide een druk bestaan."
PETEAR FH Mantelsoarchwike
Met raad en daad staat ze me bij.
David Buurma
Daarom is het voor hem extra belangrijk dat Marjon hem helpt. "Saar aan Huis betekent heel veel voor mij. De thuiszorg heeft weinig tijd voor me en er komt altijd iemand anders. Maar met Marjon is dat heel anders. Met raad en daad staat ze me bij."

Goed gevoel

David's gezondheid is altijd al een probleem geweest in z'n leven. "In de oorlog ben ik gewond geraakt aan mijn been. Er was geen penicilline waardoor ik altijd mank liep en nu niks meer met dat been kan." Buurma kan daarom niet goed meer lopen en zit de meeste tijd van de dag in zijn stoel. Toch wil hij graag in zijn eigen huis blijven. "Ik ga hier gestrekt vandaan", zegt hij.
"Zonder mij kan hij eigenlijk niet langer thuis blijven wonen", vertelt Marjon. "Hij belt me bijvoorbeeld op omdat hij een geluid hoorde en niet van zijn stoel kon komen om te zien wat het was. Dan is hij heel erg angstig en ben ik de enige die hem kan helpen. Daarom geeft dit werk me ook zo'n goed gevoel."

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Eén op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan iemand in zijn of haar omgeving. En die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen.
Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van allerlei soorten mantelzorgers aan bod en brengen we in beeld wat er aan ondersteuning is voor mantelzorgers in Fryslân.
Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.