Omrop Fryslân op landelijke televisie, vijf vragen over Kijk op Fryslân

01 apr 2019 - 16:04

Het Friese nieuws is vanaf deze maandagavond ook iedere werkdag in een speciaal programma te zien op NPO 2. Na het NOS Journaal van 18.00 uur is een vijf minuten durend regiojournaal te zien, gemaakt door Omrop Fryslân. In 'Kijk op Fryslân' is een kort overzicht te zien van het belangrijkste nieuws uit Fryslân. Wat is 'Kijk op Fryslân' precies? We legden projectleider Sybren Terpstra vijf vragen voor.

Foto: Omrop Fryslân

Wat zie ik in 'Kijk op Fryslân'?

"In 'Kijk op Fryslân' is het belangrijkste Friese nieuws van die dag te zien. Ook zit er altijd een aardigheidje in en natuurlijke iedere dag aan het eind van de uitzending het Friese weerbericht van onze weerman Piet Paulusma. Het programma is iedere werkdag na het NOS Journaal van 18.00 uur op NPO 2 te zien."

Wie zullen het presenteren en in welke taal doen zij dat?

"De uitzending is in het Fries. We hebben erover nagedacht om de uitzending te ondertitelen, maar dat is in deze proef technisch niet mogelijk. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de meeste inwoners van Fryslân het Fries wel verstaan. De presentatie van Kijk op Fryslân wordt gedaan door Afke Boven, Timo Jepkema en Jantine Weidenaar. Zij combineren dat met hun presentatiedienst van Fryslân Hjoed."

Moeten Timo, Afke en Jantine daarvoor dan iedere dag naar Hilversum?

"Nee, gelukkig niet. We nemen de uitzending gewoon op in onze eigen studio in Leeuwarden en proberen 'Kijk op Fryslân' zoveel mogelijk in onze dagelijkse werkwijze in te plannen. Het is natuurlijk ook zo dat hetzelfde nieuws ook in Fryslân Hjoed komt, dus dat hoeft niet dubbel te worden gemaakt. Er worden wel extra mensen voor ingezet, hiervoor krijgen we geld van het Rijk. De uitzending wordt aan het eind van de middag opgenomen en dan verstuurd naar Hilversum."

Foto: Omrop Fryslân

Kan iedereen in Fryslân dit zien?

"Nee, helaas nog niet. Alleen de mensen die een kabelabonnement hebben bij Ziggo en Kabelnoord kunnen de uitzending op NPO 2 zien. KPN doet nu nog niet mee aan de proef. We hopen en gaan ervan uit dat als de proef wordt doorgezet, alle kabelbedrijven uiteindelijk wel zullen meewerken. Mensen die geen Ziggo of Kabelnoord hebben, zien een samenvatting van regionieuws uit heel Nederland."

We hopen dat door de uitzendingen op NPO 2, nog meer mensen naar Omrop Fryslân televisie zullen kijken.

Sybren Terpstra

Hoef ik het nieuws dan helemaal niet meer bij Omrop Fryslân te volgen?

"Natuurlijk wel! Alleen het belangrijkste Friese nieuws zal te zien zijn in 'Kijk op Fryslân', maar de items zijn korter en voor de echte diepgang moet je dus echt naar Omrop Fryslân televisie. We hopen dat door de uitzendingen van 'Kijk op Fryslân' er nog meer Friezen naar Omrop Fryslân televisie zullen kijken, omdat ze benieuwd zijn naar wat er nog meer in Fryslân gebeurt."

"Bovendien blijven de reguliere programma's als Fryslân Hjoed, HEA! en het lange weerbericht van Piet Paulusma op onze eigen zender te zien. En mocht je dan echt geen tijd hebben om naar Omrop Fryslân telelvisie te kijken, dan kun je natuurlijk ook altijd nog op de hoogte blijven via Omrop Fryslân radio, Omropfryslan.nl en de Omrop-app."

"Kijk op Fryslân' is iedere werkdag te zien op NPO 2 na het NOS Journaal van 18.00 uur. Naast Omrop Fryslân doen ook Omrop Gelderland en RTV Rijnmond mee aan de proef. Het gaat om een samenwerking tussen de RPO, NPO en een aantal kabelmaatschappijen. Kijk voor meer informatie op Omropfryslan.nl/aksje.

(advertinsje)