Twee leerlingen van Beyers Naudé winnen prijs voor profielwerkstuk

01 apr 2019 - 15:01

Twee leerlingen van Beyers Naudé, het christelijk gymnasium in Leeuwarden hebben de profielwerkstukprijs van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. Het gaat om Janke de Vries en Lisanne Ledegang, leerlingen uit de zesde klas.

Foto: Beyers Naudé

Alexander de Grote

De beide leerlingen hebben uitgezocht hoe de relatie van Alexander de Grote en Hefaistion was. In een in 2004 uitgebrachte film van Oliver Stone over Alexander de Grote, werd hij neergezet als een homoseksueel. Janke en Lisanne hebben uitgezocht hoe waar dat beeld is.

De beide examenkandidaten mochten vrijdag in Groningen de Marie Lokeprijs in ontvangst nemen. In het juryrapport stond: "De leerlingen schreven een verbluffend goed profielwerkstuk: analytisch zeer sterk met een wetenschappelijke attitude. Als lezer word je helemaal meegenomen in het verhaal: je weet meteen wat er met het onderzoek gaat gebeuren."

"Alexander de Grote was een veroveraar in de vierde eeuw voor Christus. Na het zien van de film in de klas waarin hij een liefdesrelatie heeft, hebben we onderzocht of dat ook in de klassieke teksten is terug te vinden", vertelt Janke de Vries. "We hebben bij Tresoar de Griekse teksten gevonden en zelf vertaald. We zagen dat ze wel goede vrienden waren, maar dat ze geen lichamelijke relatie hadden."

"We hebben een tien gekregen! En we zijn heel blij met het juryrapport. We hadden niet gedacht dat het dit niveau was, het voelt heel fijn dat anderen dat zeggen", zegt Lisanne Ledegang. "We hebben veel samen gedaan en gebrainstoarmd. We hebben geprobeerd de lezer stap voor stap mee te nemen in het onderzoek."

Foto: histoforum.net

Marie Elise Loke (1870-1916) was lector aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Nieuw Franse taal- en letterkunde. Ze was de eerste vrouwelijke lector in Nederland.

(advertinsje)