1 april grap in Fryslân: van Spare Ribs tot aapjes

01 apr 2019 - 14:05

Ieder jaar moet je er weer even op letten op de dag dat iedereen elkaar probeert een oor aan te naaien: 1 april. Dat houdt in dat je extra alert moet zijn, wil je niet beetgenomen worden door een 1 april grap. We hebben de leukste grappen op een rijtje gezet. En eerlijk is eerlijk: ook wij moesten er zo nu en dan smakelijk om lachen.

Foto: ANP Foto

Drachtster Michelin-ster?

Een spare rib-restaurant uit Drachten heeft op haar Facebook-pagina laten weten dat ze genomineerd zijn voor een Michelin-ster. "Spare Rib Express is als eerste bezorgrestaurant in Nederland genomineerd voor een Michelin-ster!", schrijven ze. Echter maakt Michelin de nominaties nooit bekend.

Oplossing voor de Afsluitdijk

Fietsenwinkel Mante heeft dé oplossing voor fietsers die ook de komende jaren hun IJsselmeer-rondje willen fietsen. Dat kan niet meer omdat de Afsluitdijk afgesloten is, maar door een crowdfundingsactie willen ze een waterstoep aanleggen. Koop je een meter fietspad, dan verdubbelt Mantel iedere verkochte meter.

Domeinnaam .snits

Het zal niet onbekend zijn, de domeinnaam '.frl'. Maar voor ondernemers uit Sneek is er nu een domeinnaam waarmee ze kunnen laten zien dat het om een bedrijf uit Sneek gaat. Via snitsdomein.nl kan er vanaf eind april een Sneker domeinnaam worden aangeschaft. Maar of .snits 1 april overleeft, is de vraag.

Geweren in de kelder

In Kollum is in het oude rechtshuis een partij wapens gevonden uit de tijd van het Kollumer Oproer, in 18797. De kelder waarin ze liggen, was vanwge een inspectie door de overheid dicht, dus we konden er niet in om te checken. Maar vanaf twee uur kon dat wel. We zijn benieuwd hoeveel mensen de kelder zijn ingedoken.

Boodschappen doen met een chip

De Jumbo in Grou komt met een handige hulp voor de boodschappen: een chip die in de koelkast bijhoudt of er producten op zijn. De boodschappen worden automatisch bijbesteld en bezorgd.

Heerenveen kiest voor een Jaguar

De burgemeester en wethouders in Heerenveen krijgen een nieuwe dienstauto. Een elektrische Jaguar Ipace - voor de kenners. Volgens burgemeester Van der Zwan past de auto bij de uitstraling van hemzelf en de wethouders.

Warm eten laten bezorgen met een drone

Cafetaria De Bikker uit Boornbergum wil een wereldprimeur hebben. Zij laten voortaan hun eten bij de klant bezorgen met een drone. Heel efficiënt uiteraard. Op hun YouTube- en Facebookpagina is zelfs een promotiefilmpje te zien.

Lease-auto voor de meesters

Onderwijsorganisatie Noventa met elf basisscholen in Achtkarspelen wil meer meesters voor de klas. Daarom heeft de organisatie bedacht dat mannen die solliciteren een lease-auto krijgen. De meesters die er al werken, kunnen maandagmiddag ook een lease-auto uitzoeken. Volgens Harrie Steenstra van Noventa sloeg de grap zeker aan. "Vooral de juffen hebben heel erg gemopperd. 'Discriminatie', riepen ze, dus die stonken erin. De eerste reacties waren 'leuk heftig'."

Toch heeft de grap ook zeker wel effect gehad, want er is een meester die zich heeft aangemeld naar aanleiding van de 1 aprilgrap. Hij komt deze week langs voor koffie om te zien of de organisatie bij hem past.

Harrie Steenstra fan Noventa

Voor aap staan

Op de Simon Havinga School in Sneek kwam de stichting Aap maandagochtend op school met een aap, die gek is op vlooien. Kinderen konden daarom het beste met een pet of muts op naar school komen. Meester Pieter Reinsma had de grap bedacht, maar werd zelf ook beetgenomen. "De ouders in de OR zijn druk bezig geweest", lacht hij. "Op het plein lagen allemaal apennoten en de lokalen waren overhoop gehaald. Dat was prachtig en past uitstekend bij ons thema Jungle, waar we op school mee bezig zijn."

Meester Pieter Reinsma

Smakelijke vondst bij Spinoza

Corné van der Erve, bedrijfsleider van eetcafé Spinoza, had ook een mooie 1 aprilgrap bedacht. Volgens het eetcafé zou er allerlei historisch materiaal zijn gevonden. "We hebben allerlei historische spullen gevonden tijdens het renoveren van onze binnentuin", vertelt Van der Erve. "Onder andere schedels en botten. Volgens ons komt dat door Oege de Beul, die vroeger naast onze binnentuin woonde. Er zijn al best veel mensen geweest die binnenliepen om te komen kijken. Ik vind dit altijd wel leuk."

Corné van der Erve

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Trefwoorden: 
grap 1 april
(advertinsje)
(advertinsje)