Beoogde coalitie De Fryske Marren roept bevolking op om mee te denken

01 apr 2019 - 16:49

De beoogde nieuwe coalitie in De Fryske Marren roept de bevolking van de gemeente op om mee te denken over welke thema's belangrijk zijn voor de komende jaren. CDA, VVD, PvdA en GrienLinks zijn bezig met de formatie. Ze willen de bevolking graag betrekken bij het proces.

Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

Om de ideeën te verzamelen komt formateur Aucke van der Werff in april naar Balk, Lemmer en Joure om met inwoners van De Fryske Marren hierover te praten. Mensen moeten zich wel in van tevoren opgeven. De formateur heeft met iedereen een persoonlijk gesprek.

Niet lang geleden werd de burgers ook al gevraagd wat zij belangrijk vonden. Maar toch wordt het hen opnieuw gevraagd. "Het is een nieuwe coalitie, met andere partijen erin. We zijn ook een jaar verder. We willen toch zien of er in die tussentijd nog iets is gebeurd dat mensen bezighoudt en dat ze graag willen voorleggen aan de nieuwe coalitie", vertelt Van der Werff.

Verslaggever René Koster praatte met formateur Aucke van der Werff

"Een ding is erg belangrijk: deze partijen willen een cultuur van openheid, van transparantie." Transparantie wordt echter wel vaker beloofd in de politiek. "Wat nieuw is, is dat het echt menens is. We zien dat de gemeentelijke politiek met de rug naar de provinciale politiek gaat staan."

Dat moe je keren en je moet doen wat je zegt, legt Van der Werff uit. "Bij deze coalitie wordt geluisterd naar wat de mensen ons willen meegeven.

Teleurstelling

Het gevaar zit hem erin dat mensen die worden uitgenodigd hun verhaal doen, maar dat door allerlei compromissen juist niet kan worden gedaan wat die mensen verwachten. Dat zorgt voor teleurstelling. "Deze coalitie belooft niet dat ze zal doen wat mensen zeggen. Ze belooft dat ze goed zal praten met mensen die willen meedenken."

De partijen hopen dat ze begin mei het akkoord kunnen presenteren. In februari viel het college op de zandwinningsplannen in het IJsselmeer. De FNP was tegen de zandwinning. Daardoor ontstond er een breuk.

Trefwoorden: 
De Fryske Marren coalitie
(Advertentie)
(Advertentie)