Het Odensehuis: een plek om jezelf te zijn

Het Odensehuis in Leeuwarden is een plek waar mensen met dementie en mantelzorgers terecht kunnen om een dag afleiding te hebben. Initiatiefnemer Martine Adema ontvangt iedereen met open armen. "Want je weet soms niet meer waar je het zoeken moet als je met deze ziekte te maken krijgt."

Het Odensehuis

Martine Adema heeft in 2017 het Odensehuis geopend. "Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie. Die kunnen daar terecht voor eigenlijk alles waar ze maar tegenaan lopen." In het huis wordt advies gegeven en krijgen zowel mantelzorgers als patiënten steun. De inhoud daarvan verschilt en hangt af van de persoon waar het om gaat.
Martine: "Voor de een is dat een gezellige dagbesteding en voor de andere gaat het dan met name om het inwinnen van advies. Weer een ander wil lekker kletsen, schilderen, muziek maken, of juist rustig een krantje lezen. Het kan hier allemaal. We kijken heel erg naar de persoon en bekijken dan waar we hem een leuke dag mee kunnen bezorgen."
Het Odensehuis in Leeuwarden is te vinden aan het Noordvliet 441. Het is open op maandag en woensdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Het maakt echt niet uit wat voor dag het vandaag is, als het maar een mooie dag is.
Martine Adema, initiatiefnemer van het Odensehuis
De deur van het Odensehuis staat voor iedereen open. Mensen mogen zelf bepalen wat ze doen, want in het Odensehuis worden geen eisen gesteld. "Iedereen doet lekker zelf waar 'ie zin in heeft. Dit maakt het ietwat een chaos, maar het is wel een leuke, gecontroleerde chaos," vertelt Martine. "Het maakt ons echt niet uit wat voor dag het vandaag is, als het maar een mooie dag is."
Odensehuis Leeuwarden © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het Odensehuis is een verrijking van mijn leven.
Gerrit van der Meer, bezoeker van het Odensehuis

"Hier kan ik doen wat ik zelf wil"

Gerrit van der Meer (76) gaat iedere week naar het Odensehuis. Hij vindt er zijn rust. "Hier kan ik doen wat ik zelf wil. Ik praat met mensen in dezelfde situatie en kan hier mijn ei kwijt." Hij is niet de enige die er zo over denkt. Veel mensen om hem heen delen zijn mening.
"Het Odensehuis is een verrijking van mijn leven, waar ik iedere keer weer naar uitkijk." Gerrit praat vaak met lotgenoten en mensen die er zijn. Er onststaan dan ook echte vriendschappen in het huis. "Ja, ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt."
Hulp zoeken is echt geen schande.
Martine Adema van het Odensehuis

Ook voor mantelzorgers

Het Odensehuis is er niet alleen voor de patiënt. "Het is absoluut ook voor de mantelzorger", stelt Martine. "Als je met deze ziekte te maken krijgt, zit je altijd met vragen. Dit wordt alleen maar erger want er komen steeds meer vragen bij. Je wordt moe en krijgt stress", vertelt ze uit eigen ervaring. Ze roept alle mantelzorgers dan ook op om hulp te zoeken. "Hulp zoeken is echt geen schande, want die hulp heb eenmaal nu echt nodig. En die bieden wij."

Eigen ervaring

Martine wil de druk en de stress bij mantelzorgers verlagen. "Je zorgt altijd voor een ander, maar je hoeft vandaag even niks te doen. Vandaag zorgen wij voor jou." Martine kreeg in haar directe omgeving te maken met dementie en nam het besluit om het Odensehuis te starten. "Ik heb het met mijn eigen partner meegemaakt, die ook kreeg te maken met deze ziekte. Als je dan te maken krijgt met dementie weet je niet wat er op je afkomt."
Martine zocht als mantelzorger geen hulp. Door alles wat er op haar afkwam, wist ze niet goed meer waar ze die hulp kon vinden. "Je kon moeilijk ergens zomaar binnenlopen. Het voelde vaak niet vertrouwd. Uit persoonlijke ervaring merkte ik dat er behoeft was aan iets als het Odensehuis."
Niet de ziekte, maar de persoon zelf is hier belangrijk.
Martine Adema van het Odensehuis

Geen vast programma

Bij het Odensehuis staat de persoon centraal en niet de ziekte. Er zijn geen vaste programma's waar de bezoeker aan mee moet doen. "Vaak zie je toch dat er plekken zijn waar mensen aan een vast programma mee moeten doen. Dat is voor dit ziektebeeld heel erg moeilijk. Dat is heel spannend voor mensen met dementie. Die zijn bezig met de mensen om hen heen en waar ze eigenlijk zijn", zo vertelt Martine vol overtuiging.

Geen schaamte

"We werken niet met programma's, want we merken dat dat voor mensen met dementie soms lastig is. Dat merkte ik ook aan mijn partner. Hij wilde gewoon niet vaak met iets mee doen, omdat hij dat spannend vond. Hier hoef je dan ook niets verplicht te doen. Je mag zeggen wat je wilt en hoeft je niet te schamen. Al zeg je honderd keer hetzelfde, dat maakt niets uit. We willen graag uitstralen dat hier niks moet en alles mag. De patiënt staat voorop. Niet de ziekte, maar de persoon zelf is hier belangrijk."
Gerrit van der Meer gaat iedere week naar het Odensehuis
Odensehuis Leeuwarden © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Uitbreiding

Het aantal vestigingen van het Odensehuis is de afgelopen tijd flink uitgebreid. Martine: "Het Odensehuis in Leeuwarden is nu nog open op maandag en woensdag van 10.00 tot 17.00 uur, maar hopelijk wordt dit in de nabije toekomst veel vaker. In Burgum en Drachten zijn er ook net twee huizen opgericht en ook hier loopt het vol. Dat vinden we mooi, want we vinden het belangrijk dat zowel mantelzorgers als dementie-patiënten in de samenleving blijven staan."

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Eén op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan iemand in zijn of haar omgeving. En die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van allerlei soorten mantelzorgers aan bod en brengen we in beeld wat er aan ondersteuning is voor mantelzorgers in Fryslân. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.