Hoge sterfte onder pasgeboren kalveren; LTO noemt berichtgeving ongenuanceerd

01 apr 2019 - 19:47

Op ruim 1.200 veehouderijen in het land is er sprake van extreem hoge sterfte onder kalveren. Zo'n 20 procent van de kalveren op die boerderijen sterft bij de geboorte of binnen twee weken daarna. De gemiddelde sterfte van alle kalveren is 12,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw die naar buiten zijn gebracht door RTL Nieuws. De cijfers zijn niet nieuw. Al in 2017 heeft minister Schouten van Landbouw vragen van de Tweede Kamer over de cijfers beantwoord.

Argyffoto - Foto: Omrop Fryslân

Verslaggever Gerrit de Boer heeft zich in de cijfers verdiept. "De sector kent de cijfers, die zijn twee jaar oud. Het is niet duidelijk waarom de cijfers nu naar buiten zijn gebracht. De sector vindt ook dat het sterftecijfer te hoog is en is ermee aan de slag, met een aantal plannen. Na de eerste twee weken dalen de sterftecijfers bij de kalveren snel."

De Boer heeft met verschillende partijen gesproken, en die vinden het niet leuk dat de boeren nu weer zo in de media komen. "De LTO weet van de cijfers, noemt het zorgelijk en is ermee bezig."

Verslaggever Gerrit de Boer

LTO

Maandagochtend was er nog geen officiële reactie van LTO, maar de boerenbelangenorganisatie heeft inmiddels een schriftelijke reactie gegeven:

"Vanmorgen heeft RTL een nieuwsbericht over kalversterfte gepubliceerd. Ze hebben hiervoor bij de NVWA en LNV informatie opgevraagd. De foto's die gebruikt worden bij het nieuwsbericht zijn van excessen die de NVWA tegenkwam tijdens inspecties. LTO en NZO zijn maandenlang met RTL in onderhandeling geweest om te komen tot een zo genuanceerd mogelijk verhaal. Dit is echter niet gelukt. Wij betreuren dat deze berichtgeving zo ongenuanceerd naar buiten is gekomen. De gebruikte foto's zijn niet representatief voor de bedrijven die te maken hebben met een hoge kalversterfte.

Onze inzet is geweest om de nadruk te leggen op de oplossingen die we als sector hebben om de kalvergezondheid op die bedrijven die het nodig hebben, te verbeteren. Daarvoor zijn 4 programma's ontwikkeld i.s.m. Zuivelaars, veeartsen en GD. Deze 4 programma's moeten hun vruchten gaan afwerpen en het sterftecijfers omlaag brengen.

Het is voor de sector belangrijk dat de media-aandacht zo kort mogelijk duurt, en we als sector aan de slag gaan om het probleem op te pakken. Om die reden willen we na vandaag de publiciteit proberen te beperken."

Trefwoorden: 
LTO sterfte veeboer kalveren
(advertinsje)
(advertinsje)