Frisian Flag begint: eerste test voor nieuw geluidsmeetsysteem

01 apr 2019 - 10:38

De internationale vliegoefening Frisian Flag is maandag begonnen op vliegbasis Leeuwarden. De oefening duurt tot en met vrijdag 12 april. Vliegtuigen uit verschillende landen oefenen de komende twee weken op complexe missies in internationaal verband.

Foto: Klaas Koopmans

De eerste vliegtuigspotters stonden al vroeg bij de vliegbasis. Klaas Koopmans van de Aviation Group uit Leeuwarden was er ook. "We zorgen dat al die spotters hun auto goed parkeren in het weiland. De komende weken komen er wel zo'n tienduizend mensen op af."

Een van de vliegtuigspotters legt uit wat het spotten zo mooi maakt: "Het geluid, de snelheid en toch wel de stiekeme droom die iedereen heeft om piloot te worden."

Bauke Deelstra bij Frisian Flag

Het is de eerste test voor het nieuwe geluidsmeetsysteem, dat in de gaten houdt hoeveel lawaai de vliegtuigen maken. Twee keer per dag gaan er zo'n 50 toestellen de lucht in voor een trainingsmissie. Geert Verf uit Marsum is benieuwd hoe het nieuwe systeem werkt.

"Iedereen kan op de website zien hoe de metingen zijn. In 2012 zijn we ons rot geschrokken van het geluid. Dit zijn 2.000 starts en landingen in twee weken tijd. De bewoners dragen de lasten. Voor de vliegbasis is dit een belangrijke oefening en voor de spotters is dit machtig om te zien, alleen het verhaal van het geluid, daar stap ik net vanaf. We vinden de geluidsdruk voor omwoners te hoog."

Bauke Deelstra bij Frisian Flag - deel 2

(Advertentie)
(Advertentie)