Jan Fennema uit Feanwâlden: een tijdrit van de intensive care naar het erepodium

30 mrt 2019 - 20:00

Jan Fennema uit Feanwâlden is geboren met een afwijking aan z'n lever. Toen hij vijf was stond hij op de wachtlijst voor een donorlever omdat hij zonder transplantatie geen kans had om te overleven. Nu wint hij prijzen als wielrenner.

Jan Fennema - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Toen Jan vijf jaar oud werd, dachten ze dat hij bijna aan de beurt was voor een nieuwe lever. Maar voordat de kleine Jan die kon krijgen, sloeg het noodlot opnieuw toe. Toen zijn moeder hem met de fiets naar school bracht, werden ze aangereden door een auto.

Jan belandde op de intensive care van het UMCG in Groningen en vader en moeder kwamen zelfs voor de zware beslissing om wel of niet de stekker er uit te trekken.

Jan Fennema (5) in het UMCG - Foto: famylje Fennema

Met veel godsvertrouwen werd gekozen om het toch nog een tijdje aan te kijken. Op wonderbaarlijke wijze kwamen zijn lichaamsfuncties terug en kreeg Jan eindelijk ook nog een donorlever.

We zijn nu 20 jaar verder, en nu wint Fennema prijzen als wielrenner. Hij haalde goud op de European Transplant Games en later dit jaar doet hij zelfs mee aan de World Transplant Games.

Toch zet Jan zich niet alleen in voor zijn eigen sportieve doelen. Hij vraagt als ambassadeur ook aandacht voor de noodzaak van orgaandonatie en voor het werk dat ze op dat gebied doen in het UMCG. Zijn eigen Stichting Overlever moet daarbij helpen.

Het radioprogramma Buro de Vries zond zondag 31 maart een documentaire uit waarin Jan zijn verhaal vertelde.

Op zondag 20 april heeft de stichting een evenement in Fryslân: Een fietstocht onder de naam 'Overlevertocht' over 20, 46 of 90 kilometer, met Damwoude als start- en finishplaats.

Trefwoorden: 
Damwâld Overlever Jan Fennema
(advertinsje)
(advertinsje)