Blauwe bloemetjes op oud-Thialf staan volwassen schaatsers in de weg

30 mrt 2019 - 19:35

Alleen als er regenwater ligt kan er in de winter geschaatst worden op de plek waar vroeger de ijsbaan van Thialf was. En zelfs dan wordt er alleen nog maar wat gekrabbeld, door de kinderen. Dat moet anders, vinden omwonenden.

Foto: Omrop Fryslân

Ze willen dat het krabbelbaantje weer een officiële ijsbaan wordt, waar volwassenen ook op kunnen schaatsen. Maar dan moet er wel eerst water op gepompt worden. "En dan lopen we tegen dingen aan waar ecologen wat van vinden", zegt Ben Takkenberg, Hij is een van de omwonenden en zit ook in het wijkbelang.

Een klein bloemetje staat de plannen in de weg. De blauwe klokjesgentiaan. "Die is heel bijzonder. Het is dus nog maar de vraag of we onze plannen kunnen verwezenlijken."

Daar wordt nu over gesproken. "En ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt."

Contouren van een unieke baan

Vroeger stond Thialf aan de noordkant van Heerenveen, vlakbij het klaverblad. Nu zijn alleen de contouren van de oude baan nog te zien.

"Het is een stukje historie, dat we in onze wijk hebben liggen, en daar moeten we trots op zijn", zegt Takkenberg. "Thialf was van de eerste ijsbanen van de wereld waar internationale wedstrijden zijn geschaatst. Dat was rond 1890."

Takkenberg vindt dat mensen de historie moeten kunnen zien als ze in de buurt zijn. Daarom zou er een informatiebord moeten komen. "En wat mij betreft mag daar dan ook een verhaal over de blauwe klokjesgentiaan op komen te staan."

Foto: CC Wikimedia Commons
Trefwoorden: 
Heerenveen Thialf
(advertinsje)