Universiteit onderzoekt effect van containerplastic op zeeleven

Er komt een groot onderzoek naar de effecten van de kleine stukjes plastic uit de containers die begin januari van containerschip MSC Zoe overboord zijn geslagen. Dat meldt Nieuwsuur.
© ANP
In opdracht van het Ministerie van Landbouw zullen specialisten van Wageningen University & Research (WUR) meerdere onderzoeken doen.
De eerste onderzoeken zijn al begonnen, zegt coördinator Martin Baptist van Wageningen Marine Research bij Nieuwsuur. "De overheid is bezorgd."
"Er is een ramp gebeurd met de MSC Zoe. Heel veel containers zijn in zee gekomen, met heel veel voorwerpen, waaronder plastics."

Detectivewerk met duizenden vissen

De onderzoekers kijken onder anderen naar de mosselbanken in de Waddenzee. En bij dode dieren kijken ze of ze plastic in hun lichaam hebben. Ze krijgen het komende jaar zo'n 9000 vissen van vissers met wie ze samenwerken.
© NOS
De onderzoekers zoeken in de vissen naar een speciaal type plastic, zegt Baptist.
"Er is bij de MSC Zoe sprake van een halve millimeter grote microbeads die nog moeten worden opgeblazen tot piepschuim. Als je die vindt, dan is de kans groot dat ze van de Zoe afkomstig zijn."
"Zo doen we een stukje detectivewerk om te kijken of de plastics die we vinden zijn te herleiden tot de Zoe."

"Korrels kunnen nooit opgeruimd worden"

Schiermonnikoog is een van de eilanden waar het afval uit de zeecontainers aangespoeld is. Waar dat in het begin nog vooral grote dingen, zoals tuinstoelen, speelgoed en auto-onderdelen waren, gaat het nu om miljoenen plastic korrels.
Boswachter Cynthia Borras rijdt elke dag over het strand om afval op te ruimen. "Maar hoe moet je die kleine korreltjes opruimen? Zelfs met een pincet is dat onmogelijk."
Een van fan de grootste containerschepen ter wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari minstens 345 containers verloren. Het schip voer op dat moment ten noorden van de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op dossiersite.