Informateur nieuw college Gedeputeerde Staten 'vraagt tijd'

29 mrt 2019 - 17:46

Informateur Harry van der Molen is positief over zijn eerste weken van 'verkennende gesprekken' met de twaalf partijen in Provinciale Staten. Die gesprekken verliepen in goede sfeer en lieten bovendien zien dat de partijen bereid zijn om met elkaar te werken.

Van der Molen heeft in de eerste week met name op inhoud met de partijen gesproken. Die partijen zijn volgens hem aardig eensgezind als het gaat om de zaken die zij de komende jaren willen aanpakken. Het gaat dan om zaken als de energietransitie, het windenergiebeleid, de nalatenschap van Culturele Hoofdstad en ruimtelijk inrichting van Fryslân.

Ynformateur Harry van der Molen - Foto: Omrop Fryslân

Van der Molen wil nu in zijn tweede informatieweek gesprekken voeren met 'combinaties van partijen' om te peilen of sommige voorkeurscoalities die deur partijen zijn uitgesproken, ook inhoudelijk voldoende perspectief bieden. Welke combinaties van partijen dat zijn, wilde Van der Molen vrijdag nog niet zeggen. " Daar wil ik dit weekend eerst rustig over nadenken."

Tijd nemen voor een zorgvuldig proces

Omdat er veel nieuwe statenleden én nieuwe fractievoorzitters zijn, wil Van der Molen de tijd nemen voor een zorgvuldig proces. Bij de informatie is tot nu toe volgens de informateur nog niet een partij afgevallen. Alle partijen hebben aangegeven dat ze wel verder willen praten. Van der Molen zal volgende week vrijdag opnieuw verslag doen van zijn werk als informateur. De CDA'er combineert zijn tijdelijke taak als informateur met zijn werk in de Tweede Kamer. Hij wisselt hierbij 'Haagse dagen' af met een informatiedag in Leeuwarden.

Informateur Harry van der Molen de afgelopen week

(advertinsje)