Woningmarkt Fryslân gezond, maar tekorten dreigen

29 mrt 2019 - 17:17

De woningmarkt in Fryslân is op dit moment gezond, maar er dreigt krapte. Er wordt te weinig bijgebouwd. Dat is terug te zien in de cijfers van verkochte huizen. Na de crisis van 2008 zakte de markt in. Vanaf 2013 ging het langzaam beter, tot 2018. Vorig jaar werden er minder woningen verkocht. De prijzen gaan als gevolg daarvan omhoog.

De belangrijkste reden is dat er te weinig nieuwbouwhuizen bijkomen. Bijvoorbeeld in Drachten, zegt makelaar Hielke Fonk van makelaardij Friesland: "De meeste woningen, kavels, zijn op. Voor de komende jaren wordt niet genoeg gebouwd. Het gaat niet alleen om koop- maar ook om huurwoningen." Er zijn wel plannen in Smellingerland. Het gaat bij elkaar om 900 huizen. Er moet alleen vooruit gedacht worden, zegt Fonk: "De doorstroming moet er blijven. Mensen willen van huurwoningen naar koopwoningen toe. Dan moet er wel aanbod zijn."

Nieuwbouwplannen in ontwikkeling

Dat geldt niet alleen voor Smallingerland. Ook in Sneek en Leeuwarden is vraag naar nieuwbouwwoningen. In Sneek zijn de kavels nu bijna op, maar er wordt hard gewerkt aan de uitgifte van nieuwe. Of dat genoeg is wordt door veel makelaars betwijfeld.

In Leeuwarden zijn op dit moment veel nieuwbouwplannen in ontwikkeling. Zo wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van de wijk De Súdlannen. Hendrik Fokkema is makelaar bij makelaardij Hoekstra: "Het afgelopen half jaar was het aanbod al minder. Er was niet zoveel aan nieuwe kavels. Naar de zomer toe zien we al dat het aantrekt. In de wijk De Súdlannen worden nieuwe kavels uitgegeven en dat geeft een mooie aanvulling aan de vraag die er is."

Als er genoeg nieuwbouw is en mensen blijven woningen te koop zetten, blijft die doorstroming wel.

Jeannette Hoekstra van makelaardij Hoekstra

Die nieuwbouw is noodzakelijk om te voorkomen dat de prijzen te hoog worden zegt Jeanette Hoekstra van makelaardij Hoekstra: "Als er genoeg nieuwbouw is en mensen blijven woningen te koop zetten, blijft die doorstroming wel." Ze is niet bang voor zogenaamde 'Amsterdamse' toestanden waarbij er hoger geboden wordt dan de vraagprijs. "Je ziet het nog wel eens in Leeuwarden, bijvoorbeeld op populaire plaatsen. Maar dat is de uitzondering. Als een huis te duur is, wordt het niet verkocht, zo simpel is het.

Niet bang voor nieuwe crisis

Bang voor een nieuwe crisis zoals na 2008 is Hoekstra dan ook niet: "Er is geen sprake van gekte. Er is veel vraag maar de markt is nog steeds gezond." Makelaar Jaap Kingma uit Burgum ziet dat anders. Hij is bang voor stagnering in de markt: "In Burgum is te weinig nieuwbouw. Er is dan ook geen doorstroming en dat merk je wel door de prijzen. Die lopen op en dat geeft al zorgen. Want het is lucht dat je verkoopt. Wel lucht met waarde want als de een het niet koopt, dan de ander wel."

Ik zie mensen uit het westen hier huizen kopen. Voor hen zijn de prijzen nog steeds laag.

Jaap Kingma, makelaar in Burgum

Maar wie kopen al die huizen? Fokkema ziet veel mensen van buiten de provincie naar Fryslân komen: "Ze komen toch voor kwalitatief goed wonen." Kingma is het daar mee eens: "Ik zie mensen uit het westen hier huizen kopen. Voor hen zijn de prijzen nog steeds laag." Ook is er sprake van zogenoemde 'gezinsverdunning', bijvoorbeeld mensen die uit elkaar gaan. Omdat de hypotheekrente laag is kunnen mensen gemakkelijker een huis kopen.

Zaterdag is het landelijke Open Huizendag. Talloze mensen zetten de deur open om kopers te verleiden.

(advertinsje)