Jimmy Tuinstra: "Als ik nu hier weer sta, dan krijg ik die glimlach en dat gevoel weer terug"

29 mrt 2019 - 14:18

Vorig jaar werd hij zevende en dit jaar wil hij dat zelfs verbeteren. IJsspeedwayer Jimmy Tuinstra uit Tzummarum is woensdag 18 jaar geworden, hij was dit jaar de jongste deelnemer ooit aan het wereldkampioenschap en hij hoopt zichzelf te verbeteren bij de Roelof Thijs Bokaal. Vorig jaar zei hij dat hij voor een podiumplaats gaat. "Oh, ja, nou ja, dat is wel het streven ja."

"Ik ga mezelf niks verwijten als het niet lukt, maar we gaan er wel voor." Zo vervolgt Jimmy Tuinstra over zijn kansen tijdens de Roelof Thijs Bokaal. Volgens vader Johnny is het wel realistisch. "Het zit er wel in. Als hij zijn dag heeft en als hij niet te happig wordt, dan kan het."

Jimmy haalde twee weken geleden voor het eerst het WK in Inzell. Hij was reserve en mocht meedoen, omdat een Rus geblesseerd afviel. "Maar het was moeilijk. Te gretig, zoals mijn vader zegt. De motor werkte niet goed met mij samen. Ik ben zaterdag drie van de vijf heats gecrasht. Tweede dag was ik wel wat beter en ik ben wel trots op mijn veertiende plaats (van de zestien, red.). Ik had wat strijd met mezelf en met de motor."

Zoon Jimmy en vader Johnny altijd onderweg

Dat Jimmy bekend geworden is met deze sport is niet zo gek. Zijn vader was jarenlang de beste Nederlander en reed meerdere WK's mee. Tuinstra is intussen 49 en zag al gauw dat zijn zoon de sport ook lief heeft. Tuinstra is dan wel heel lang de beste ijsspeedwayer geweest, hij kwam niet verder dan de 13e plaats in het eindklassement.

Wat kan zijn zoon in de sport die wordt gedomineerd door Russen? "Hij is dit jaar wat volwassener geworden. Meer kracht in zijn armen en benen. Dat is wel belangrijk." Jimmy is woensdag net 18 jaar geworden en dus mag hij nu ook alcohol drinken. Maar die grap pareert Johnny meteen. "In de winter houdt hij zich er ook echt aan. Niet op stap en geen drank. Het is een serieuze sport en zo moet je er ook mee omgaan. Ik ben er ook serieus mee bezig en dan wil ik ook dat hij dat is."

Niet altijd serieus genomen

Jimmy voelt dat de sport ook niet altijd serieus wordt genomen. "Als ik mensen vertel dat ik aan ijsspeedway doe dan kijken ze me raar aan. Maar we steken er zoveel tijd in. Mensen hebben geen idee wat je moet doen om zoals dit jaar het WK te halen. Gisteren heb ik op mijn verjaardag ook niks anders gedaan dan staan sleutelen met mijn vader. In de winter worden we geleefd door deze sport. Dan zien we elkaar ook heel veel. Hoog niveau is hoog niveau en om daar te komen is erg moeilijk."

Foto: Omrop Fryslân

Roelof Thijs Bokaal

De Roelof Thijs Bokaal is vernoemd naar de oud-ijsspeedwayer Roelof Thijs. Thijs begon in 1974 en werd in 1984 vijfde op het WK. Datzelfde jaar raakt hij betrokken bij een verkeersongeluk. Hij reed op zijn motor op de openbare weg, met zijn dochter. Ze werden aangereden door een dronken automobilist. Beiden overleefden ze het ongeluk, maar Thijs kon zijn sport nooit meer beoefenen.

De Roelof Thijs Bokaal wordt gezien als een mooie prijs voor talenten of speedwayers die tegen de top aan zitten. De races bestaan uit een knock-outsysteem, waarbij iedere keer de laatste twee speedwayers afvallen. Ook Simon Reitsma uit Westhoek doet mee.

WK

Zaterdag en zondag worden de laatste twee heats van het wereldkampioenschap gereden. Het WK bestaat uit een reeks van tien heats verspreid over vijf weekenden. Sinds 1973 is er altijd een WK-wedstrijd in Nederland. Dat was altijd in Assen, maar die ijsbaan werd in 2016 gesloopt. In 2017 nam Thialf het van Assen over.

Nog nooit werd een Nederlander wereldkampioen. De sport wordt gedomineerd door Russen. Sinds 1966 won bijna altijd een Rus. Vier keer won een Zweed, twee keer een Tsjech en een keer een Fin. Het is een populaire sport in koude gebieden, waar de speedwayer op natuurijs kan rijden.

De top vier van het klassement zijn alle vier Russen, waardoor de kans groot is dat er dit jaar weer een Rus wereldkampioen wordt. Naast Tuinstra doet ook Jasper Iwema uit Drenthe mee.

In de 'Wedstriid fan de Wike' staat elke week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: het kan van alles zijn. Voorafgaand aan de wedstrijd schenken we extra aandacht aan de wedstrijd die verkozen is tot 'Wedstriid fan de wike'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te zien.

(advertinsje)
(advertinsje)