Schippersankers terug op Workumer huizen

28 mrt 2019 - 16:18

Twee huizen aan het Súd in Workum hebben hun schippersankers teruggekregen. Vroeger hadden de huizen van de schippers in de havenplaatsen rondom de voormalige Zuiderzee allemaal zo'n anker, een klein ornament aan de gevel van de woning. Het was bedoeld als boodschap, zodat mensen konden zien dat in het huis een schipper van de grote vaart woonde.

Veel van deze ankertjes zijn in de loop van de tijd verdwenen. Alleen op Ameland zijn ze nog te zien. Maar er zijn nu weer tien bronzen ankertjes gemaakt, naar voorbeeld van een ankertje uit de Oudheidkamer in Lemmer. Het maken van de ankertjes is mede mogelijk gemaakt door Stichting de Grote Zuidwesthoek. Deze stichting is opgericht voor de bevordering van kennis van de Friese koopvaardij.

De familie Tolsma en de familie De Haas uit Workum zijn de eersten die zo'n anker aan de gevel krijgen. "Hartstikke leuk", reageert Tolsma. "Het is echt een aanvulling voor Workum en ons huis. Dat is namelijk een schipperswoning geweest."

Ook familie De Haas heeft een ankertje op hun huis gekregen. Hun woning is ook een schipperswoning geweest.

Meer plaatsen

De stichting wil op meer plaatsen ankers aan de muur hangen. "Ook in Lemmer, Hindeloopen, Stavoren, Woudsend, Makkum, Heeg en Terherne wordt gekeken naar de mogelijkheden om de ankers op te hangen. "Veel Friezen werkten eind achttiende eeuw in de kustvaart", besluit Meindert Seffinga van de stichting.

Verslaggever Bauke Deelstra in Workum

Trefwoorden: 
Huizen Workum schippersankers
(advertinsje)
(advertinsje)