Modelspoormuseum Sneek wil verhuizen naar bedrijventerrrein De Hemmen

28 mrt 2019 - 15:56

Het Modelspoormuseum in Sneek heeft serieuze verhuisplannen. Het museum zit nu nog in een deel van het Sneker station, maar dat wordt veel te klein voor de populaire trekpleister. Museummanager Jan Willem van Beek heeft zijn oog nu laten vallen op een veel groter bedrijfspand op industrieterrein De Hemmen.

It hjoeddeistige gebou fan it Modelspoarmuseum - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Verslaggever Onno Falkena was bij het Modelspoormuseum

Het museum verwacht op de nieuwe plek te groeien naar zo'n 30.000 bezoekers. Er is daar binnen en buiten veel meer ruimte om te groeien, maar het museum zit dan wel wat verder van het centrum en niet meer aan het spoor.

Van Beek denk niet dat het museum bezoekers zal verliezen als het straks niet meer met het spoor is verbonden. "We hebben getoetst: bijna 95 procent komt met de auto."

Materiaal in opslag

De reden voor de verhuizing is dat het museum veel spullen heeft die het nu niet kan laten zien. "We hebben zoveel materiaal in opslag staan en er staan projecten aan te komen. Dat neemt zoveel ruimte in beslag, dat kunnen we hier onmogelijk laten zien", vertelt museummanager Jan Willem van Beek.

Het Modelspoormuseum zit al dertien jaar op hun huidige locatie. Volgens Van Beek is het een gebouw dat piept en kraakt, maar mogen ze er niks aan doen, omdat het een beschermd pand is. "We kunnen gewoon niet uitbreiden."

De mooglike nije lokaasje fan it Modelspoarmuseum - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Voor een nieuwe start vraagt het museum om extra geld van de gemeente Súdwest-Fryslân. Wethouder Stella van Gent heeft wel waardering voor de ambities van het Modelspoormuseum. De gemeente zal planologisch medewerker worden en wil het museum ook wel een 'verhuissubsidie' geven om een nieuwe start mogelijk te maken, maar de wethouder voelt niet veel voor het verhogen van de structurele subsidie.

"Op voorhand niet voor een hogere structurele subsidie"

"Het museum is ontzettend goed bezig. Ik vraag me echt af of het niet mogelijk is om zo'n museum op commerciële basis te exploiteren. Als dat echt niet lukt, kunnen ze met ons gesprek in gesprek gaan, maar op voorhand ben ik niet voor een hogere structurele subsidie."

Ze hoopt in ieder geval dat het museum voor Sneek kan worden behouden. "Ze zijn hier geworteld. Ze zijn klein begonnen en enorm gegroeid. Als ze weg willen kan ik ze niet tegenhouden, maar ik laat ze zeker niet zomaar gaan."

Wethouder Stella van Gent over de plannen van het Modelspoormuseum

Van Beek hoopt echter dat de gemeenteraad daar anders over denkt. "Ik hoop dat we met elkaar tot een besluit kunnen komen hoe we het museum voor Sneek kunnen behouden en dat daar ook een financiële bijdrage tegenover staat." Als de steun er niet komt, denkt het museum erover na om te verhuizen naar een andere gemeente.

Volgende week is er een raadsvergadering. Van Beek hoopt de stukken op korte termijn aan de raadsleden te kunnen aanbieden. "Er is een deadline voor het pand waar we oog op hebben en als die niet gehaald wordt, dan krijgt het pand een andere bestemming. Dat zouden we zeer jammer vinden, want dan staan we weer op nul."

Nieuwe museum

"Er komt een groter museum. Een museum dat breed georiënteerd wordt. We gaan de geschiedenis van Fryslân uitbrengen van 1900 tot nu. Ook komen er meer activiteiten voor kinderen", vertelt Van Beek.

Volgens hem kan de gemeente Súdwest-Fryslân het museum niet missen. "We brengen een structureel aandeel toeristen. Het zou een slag voor Sneek zijn als wij hier zouden verdwijnen."

(advertinsje)