Boeren hanteren gifspuit: velden kleuren oranjegeel

28 mrt 2019 - 15:51

Op meerdere plekken zijn deze dagen opvallende oranjerode velden te zien. Boeren hebben er met Roundup gespoten om planten te doden, zodat er gewassen, zoals bijvoorbeeld mais, kunnen worden verbouwd. Het gebruik van het vergif, dat elementen in de grond aantast of vernietigt, is controversieel.

Mei gif wurdt dit lân klear makke foar nij sied - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Roundup is volgens sommige onderzoekers kankerverwekkend. Het maakt de grond onvruchtbaarder en de opbrengsten van de oogsten dalen. Bovendien wordt het onkruid uiteindelijk ook nog resistent.

Boeren gebruiken het middel om gras of gewassen te doden, die ze in de winterperiode hebben ingezaaid, aldus boerenorganisatie LTO. Dat doen ze om de grond te verbeteren of om nitraat op te vangen dat anders in het grondwater verdwijnt. Het gif moet het gemakkelijker maken om weer te zaaien voor de oogst van dit jaar.

Niet zonder

Boeren zeggen dat ze om economische redenen niet zonder Roundup kunnen. Maar het Centrum voor Landbouw en Milieu (CML) is van mening dat er genoeg alternatieven zijn, zoals bijvoorbeeld het land bewerken met de ploeg of met andere mechanica.

Kweekgras en oudere aardappelrassen kunnen volgens de LTO alleen maar met gif worden bestreden en Roundup is goedkoop. Het middel is al jaren veel discussie over. Toch heeft de Europese Unie het gebruik van het vergif voor agrarische toepassingen in 2017 met vijf jaar verlengd.

Foto: ANP

De werkzame stof in Roundup is glyfosaat. In het oppervlaktewater in Nederland komt al jaren glyfosaat voor in concentraties boven de norm, meldt het CML. Dat maakt dat het moeilijk is, en ook veel werk het drinkwater glyfosaatvrij te maken.

Voor onkruidbestrijding in steden en dorpen is het middel verboden. Indirect heeft het een negatieve invloed op insecten, omdat Roundup ook planten doodt rondom de akkers, waar bijvoorbeeld bijen op af komen.

Trefwoorden: 
Oranje gif Roundup glyfosaat
(advertinsje)