Olievlek in Noordzee: "Dit zou niet moeten kunnen, maar toch gebeurt het"

28 mrt 2019 - 13:33

De Waddenvereniging zet grote vraagtekens bij het opruimen van de olievlek op de Noordzee. Op de Noordzee, westelijk van Texel is de olie woensdag ontdekt. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat het om een "relatief kleine hoeveelheid" van 4.000 tot 17.000 liter olie en wordt er hard gewerkt om die op te ruimen.

Om duidelijkheid te krijgen over de grootte en exacte locatie zijn er inspectievluchten uitgevoerd door de Kustwacht. Bij die laatste inspectie is donderdagochtend geconstateerd dat er nog twee olieslierten zijn aangetroffen op zo'n zeven kilometer van de westkust van Texel. Ook is er een inspectievlucht gedaan boven de Waddenzee. Daar is geen olie aangetroffen.

Een klein deel van de vlek is zo flinterdun dat deze niet met de zogenoemde 'veegarm' opgezogen kan worden. Een boot van de Kustwacht zal daarom door de dunne olie heen varen zodat die sneller kan verdampen en op natuurlijke wijze afbreekt.

Foto: Rijkswaterstaat

Hoe bedreigend is zo'n vlek voor de eilanden en de Waddenzee? Op dit moment niet zo, zegt Rijkswaterstaat. Ellen Kuipers van de Waddenvereniging is het daar niet mee eens. "Olie is sowieso ongelofelijk schadelijk voor het zeemilieu, in welke hoeveelheid ook", zegt zij. "Een druppel olie is al schadelijk voor sommige organismen."

Ze heeft behoorlijk wat kritiek op Rijkswaterstaat. Want zo werd de Tweede Kamer woensdag direct geïnformeerd, maar instanties als de Waddenvereniging weer niet. Kuipers vindt dat onvoorstelbaar. "Zeker als je kijkt naar het feit dat er net een grote containerramp is geweest, waarvan we nog volledig in de nasleep zitten."

In 2017 is er een oefening geweest voor dit soort rampen. Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging sloegen daarbij de handen ineen."Bij die oefening waren er vier schepen bezig, en nu is er echt wat aan de hand, en is er één schip", zegt Kuipers verwonderd.

Rijkswaterstaat is het niet eens met die kritiek. Ze hebben alle instanties die erbij moeten worden betrokken erbij gehaald, zoals als burgemeesters en Veiligheidsregio's. "Wij zijn erop voorbereid. We oefenen dit vanzelf ook regelmatig, samen met de Kustwacht, die alles in de gaten houdt. Ik denk dat wij alles op dit moment onder controle hebben", zegt Anne van der Meer van Rijkswaterstaat.

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling wil dat wordt onderzocht waar de olie vandaan komt. "Ik denk dat iedereen vindt dat dit niet zou moeten kunnen. Maar toch gebeurt het."

Trefwoorden: 
Noordzee Texel olievlek
(advertinsje)