Geartsje de Vries over haar NL Award: "Het voelt als waardering"

28 mrt 2019 - 11:36

Omrop Fryslân heeft woensdagavond een NL Award in de wacht gesleept. De prijs werd uitgereikt in de categorie 'Beste Radioprogramma' en ging naar de Buro de Vries-documentaire van Geartsje de Vries over de Friese transgender Manon: "Einliks mysels...": Marc Sander waard Manon Eline Veere.

NL Awards bylden Jorrit Meinsma

"Als je genomineerd bent, ben je natuurlijk al heel blij. Meestal is het appels met peren vergelijken, dus het is maar net waar de jury naar kijkt", vertelt De Vries over haar verwachtingen of ze de prijs zou winnen. Haar concurrenten waren een radioprogramma van Radio Drenthe over Westerbork en een podcastserie van RTV Oost over wolven.

"Einliks mysels"

De Vries' winnende podcast gaat over een man die een vrouw is geworden. De Vries heeft met Manon, die werd geboren als Marc, gesproken nadat ze haar transitie in ging. Ze sprak met haar over de psychische en lichamelijke gevolgen die de transitie voor haar had.

"Ik had het al heel lang in m'n hoofd zitten. Het fascineert me enorm: hoe kan het dat mensen het zo voelen dat ze niet in het juiste lichaam zitten? Dat is de drive eigenlijk, fascinatie", legt De Vries uit.

"Als programmamaker droom je ervan dat je een hoofdfiguur kunt vinden die zo mooi kan vertellen. Ik vind ook echt dat we het samen hebben gedaan. Het is aan mij om de juiste vragen te stellen en het later mooi in elkaar te zetten. Maar als je niet zo'n mooie hoofdfiguur hebt, dan kun je zo je best doen, maar dan wordt het nooit zo mooi."

Waardering

De Vries ziet de prijs als een waardering. "Een waardering van kennis, die zegt: wat jij hebt gemaakt, is wel heel mooi. Daar ben ik tocht trots op."

Geartsje de Vries over haar prijs

(Advertentie)
(Advertentie)