Hardere aanpak verkeersovertreders

28 mrt 2019 - 11:30

Automobilisten die te vaak de fout ingaan, lopen het risico dat ze hun auto moeten inleveren. Met die maatregel komt landelijk verkeersofficier Achilles Damen. De 'veelplegers' in het verkeer moeten harder worden aangepakt, anders leren ze het nooit, zo zegt Damen.

"We hebben met de politie hier in Fryslân een methodiek ontwikkeld waarmee we mensen die het te bont maken in het verkeer hinderlijk kunnen volgen. Dan moet je denken aan automobilisten die stelselmatig te hard rijden, met alcohol op of zonder rijbewijs", legt Damen uit.

De zogenaamde 'veelplegers' zullen letterlijk worden gevolgd door de politie. "Ik ga natuurlijk niet precies vertellen hoe we dat doen, dat blijft geheim. Maar je zou kunnen denken aan een video-surveillance auto." Damen heeft schoon genoeg van automobilisten die zich niet aan de regels houden. "Met name mensen die in woonwijken te snel en onverantwoordelijk rijden, daar richten we onze pijlen op."

Trajectcontrole

Volgens Veilig Verkeer Nederland misdragen automobilisten zich omdat de pakkans klein is. Zo rijdt er in Fryslân maar één videosurveillanceauto van de politie en niet eens iedere dag. Daarom wordt er op twee plekken trajectcontrole met flitspalen ingevoerd, tussen Drachten en Donkerbroek en tussen Wolvega en Oosterwolde: "We doen dat juist op deze plekken omdat daar veel te hard wordt gereden en omdat uit onderzoek blijkt dat er veel ongelukken gebeuren. Het voordeel van trajectcontrole is dat je permanent kunt controleren. Je bent dus niet afhankelijk van de capaciteit die de politie heeft. En die druk is al zo hoog."

Achilles Damen - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

In Fryslân vielen de afgelopen vijf jaar 115 doden in het verkeer. Per jaar zijn het er steeds minder, van 20 in 2015 naar 16 vorig jaar. Het aantal doden in het verkeer blijft afnemen. Het kabinet heeft in december gezegd dat ze streven naar nul doden in het verkeer, ook provincie Fryslân heeft dit afgesproken.

Driekwart van de slachtoffers is man. Volgens Patrick Rugebregt van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) komt dat voornamelijk doordat er vooral mannen achter het stuur zitten, die lopen dan een groter risico om bij een ongeluk betrokken te raken.

Jongeren vaak oorzaak eenzijdige ongelukken

Bijna de helft van de ongelukken is eenzijdig, daarbij komen voornamelijk jongeren om. "Eenzijdige ongelukken zijn juist vaak jongen mensen in weekendnachten", vertelt Rugebregt. "Vaak zijn deze jonge mensen wel echt de Bob, maar nog onervaren achter het stuur, vermoeid, en niet gewend om met een auto vol vrienden te rijden. Dan gaat het gauw mis, verliezen ze de macht over het stuur en belanden bijvoorbeeld tegen een boom. Bij de eenzijdige ongelukken is dan ook een groter deel beginnend bestuurder dan bij de ongelukken waar meerdere auto's bij betrokken zijn."

Navigaasje - Foto: Shutterstock.com

Gevaarlijkste weg

De gevaarlijkste weg van Fryslân is de N359 van Lemmer naar Leeuwarden. Tussen 2014 en 2018 vielen op deze weg acht doden. De provincie werkt aan het veiliger maken van deze weg.

(advertinsje)