Beitske Visser krijgt stoeltje in 'Formule 1 voor vrouwen'

Beitske Visser heeft een plekje bemachtigd in de zogenaamde W Series. Dat is een nieuwe raceklasse, waar alleen vrouwen in mee zullen doen. De W Series zijn opgezet om vrouwen speciaal op te leiden voor een carrière in de Formule 1.
Beitske Visser © BMW Motorsport
De 23-jarige Visser komt uit Uitwellingerga. De W Series bestaat uit zes races. De eerste race staat van 3 tot 5 mei op het programma, op het circuit van Hockenheim in Duitsland. Van 19 tot 21 juli is de Formule W in Nederland, op het circuit van Assen.

'Vrouwen kunnen even goed autoracen als mannen'

De laatste 28 vrouwen moesten de afgelopen dagen in het Spaanse Almeria nog tests ondergaan. Het gaat dan om fysieke tests, mediatraining en vragen over technische kennis. Belangrijkste onderdeel waren de races in een Tatuus T-318. Dat is een auto uit de Formule 3, waar de W Series in zullen worden gereden.
Volgens de organisatie van de W Series kunnen vrouwen even goed autoracen als mannen, als ze maar dezelfde kansen krijgen. Daar wil de organisatie bij helpen.
Beitske Visser vertelt over de W Series
Er zijn in totaal 18 startbewijzen, en twee reserveplekken toebedeeld. Naast Visser maakten ook Stéphane Kox, Milou Mets en Shirley van der Lof kans op een plekje. Van die andere Nederlandse vrouwen is Kox, uit Eindhoven, aangewezen als reserve. "Ik ging erheen met de intentie dat ik erbij zou zitten. Ik had er wel vertrouwen in", fertelt Visser deroer.
Visser zal al vroeg in de auto. Op haar vijfde begon ze met karten. "Dat bouw je langzaamaan op. De eerste wedstrijd in de auto's reed ik op m'n zestiende. De W Series is niet m'n ultieme droom. Ik hoop dat ik hierna door kan stromen richting Formule 1 of DTM, maar ik denk dat de W Series daarin wel een goed hulpmiddel kan zijn."
De Formule 1 is het hoogste dat er te halen is voor een coureur. Er is geen regel die vrouwen verbiedt om daar aan mee te doen. Toch is het meer dan 40 jaar geleden dat een vrouw dat voor het laatst deed. Als er niks verandert, zegt de organisatie van de Formule W, kan het ook nog wel 40 jaar duren voordat een vrouw dat weer doet.
Volgens onder andere David Coulthart zijn er geen fysieke, psychologische of hormonale obstakels die ervoor zorgen dat vrouwen de Formule 1 niet aankunnen, maar de organisatie van de Formule W zegt wel dat het voor vrouwen extra moeilijk is om de Formule 1 te bereiken. Dat komt omdat er geen vrouwelijke rolmodellen zijn.

Miljoenen

Bovendien kost het miljoenen om als jonge coureur zo goed te worden, dat je in aanmerking komt voor een plek in de Formule 1. Zonder rolmodellen zou het voor vrouwen ook lastiger zijn om dat geld bij elkaar te krijgen.
Ze hoeven niet te betalen om mee te doen aan de Formule W. Ze worden geselecteerd omdat ze goed kunnen rijden, niet omdat ze rijke ouders of sponsoren hebben. Door de beste vrouwen bij elkaar te zetten, hoopt de Formule W een platform te creëren dat voor sponsoren interessant is. Alle vrouwen rijden in identieke auto's, zodat de beste coureurs de meeste kans maken, en niet de coureurs met de beste auto's.

Een vrouwelijke kampioen in de Formule 1?

De organisatie van de Formule W verwacht dat de beste vrouwen op termijn op hetzelfde niveau kunnen rijden als de meeste mannelijke coureurs. En, met oefenen en ervaring, zou er, op termijn, ook wel een vrouwelijke kampioen kunnen komen in de Formule 1. Of het ooit zal gebeuren, dat is niet duidelijk. Maar als het zover is, dan zou ze, volgens de organisatie van de Formule W, meteen de grootste sportster van de wereld zijn.