Onderzoek naar sluiten REC: laat zien wat er in afvaloven gebeurt

28 mrt 2019 - 06:42

Het komt niet als een grote verrassing, maar nu staat het zwart op wit. Inwoners van Harlingen, maar ook in de rest van Fryslân, hebben grote zorgen over de afvaloven. De zorgen zijn zo groot dat men zelfs geld over heeft voor sluiting van de centrale.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Dat is een van de uitkomsten van het onderzoek naar een eventuele sluiting van de REC in Harlingen. De gemeente heeft opdracht gegeven voor het onderzoek, na een aantal storingen die voor onrust zorgden. Er is onderzoek gedaan naar de juridische, economische en financiële gevolgen van een eventuele sluiting.

Grote zorgen

Onderzoeksbureau Ecorys heeft een burgerpeiling gehouden over de afvaloven, onder zo'n 1200 personen. Iets meer dan de helft kwam uit Harlingen, het andere deel kwam uit andere delen van Fryslân. Zo'n 70 procent geeft aan grote zorgen te hebben over de afvaloven en de volksgezondheid en veiligheid.

Viek Verdult van Ecorys vindt dit een heel duidelijk signaal van de bevolking. "Gegeven het feit dat mensen zich zo zorgen maken, is het belangrijk dat Omrin nu echt in actie komt om die zorgen van mensen te verlichten. Laat gewoon zien wat er gebeurt in die centrale, laat zien wat je doet en neem de zorgen van mensen serieus, die moeten op termijn echt aanzienlijk minder worden."

Beurs trekken

Verder werden mensen gevraagd of ze bereid zijn meer belasting te betalen, mocht de REC sluiten. Het afval moet dan elders worden verbrand en dat kost dan meer. Ruim 60 procent van de respondenten staat hier voor open.

Een andere kostenpost is de sluiting van de centrale zelf. Als de REC de deuren sluit, kost dit tussen de 100 en 150 miljoen euro. Dit moet worden betaald door de aandeelhouders van Omrin, en dat zijn bijna alle Friese gemeenten. Die zullen dit dan doorberekenen aan hun inwoners. Ongeveer 43 procent van de mensen vindt dit niet acceptabel, 38 procent wel.

Niet zomaar dicht

Het onderzoeksbureau heeft de uitstoot van de REC vergeleken met die van de andere afvalovens in ons land. De uitstoot van de REC ligt voor een groot deel onder het landelijke gemiddelde. Met vier stoffen komen ze boven het gemiddelde uit, waaronder zoutzuur. In het rapport staat dat dit niet voor het overschrijden van de gezondheidsnormen zorg of voor nadelige effecten op het milieu.

Met andere woorden, de REC voldoet aan de milieuvergunning van de provincie. Als de REC hier niet aan voldoet, dan pas kan de provincie de afvaloven sluiten. De gemeente Harlingen is dus niet bij machte om dit te doen. Verder heeft de directie van Omrin juridisch het recht om tot sluiting over te gaan.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Betere communicatie

Volgens wethouder Harry Boon moet de communicatie veel beter. "Omrin moet veel actiever naar de bevolking toe communiceren, daar schort het nog steeds aan. Binnenkort zitten de GGD, de Veiligheidsregio, de gemeente Harlingen, de provincie en de REC weer aan tafel om hier aan te werken." Boon vindt dat Omrin ook zichtbaarder moet zijn als er een keer geen storing is. "Vertel wat jullie allemaal aan het doen zijn. Sta stil bij mijlpalen."

(advertinsje)