Dure nederlaag voor UNIS Flyers in derde finaleduel BeNe League

UNIS Flyers is het thuisvoordeel kwijt in de finale van de BeNe League. Op Thialf gingen de Feansters met 8-4 onderuit tegen HYC Herentals. Daardoor staat het na drie wedstrijden 2-1 voor de Belgen, die het zaterdag in eigen huis af kunnen maken.
Jasper Nordemann UNIS Flyers
Afgelopen vrijdag in de eerste thuiswedstrijd wonnen de Flyers na penaltyshots. Het tweede duel ging met 5-2 naar Herentals. Die ploeg wist dus woensdag in Heerenveen ook te winnen. De periodestanden waren 4-2, 1-1 en 3-1 voor Herentals.

Slecht begin

De Flyers begonnen slecht aan de wedstrijd. Al na drie minuten kwam Herentals via Kyle Brothers op een 1-0 voorsprong. Na ruim zes minuten verdubbelde de Belgische tegenstander de score. Ben Coolen maakte er 2-0 van. Nog geen minuut later mocht Herentals een penaltyshot nemen, die Vincent Morgan kon benutten. Jasper Nordemann zorgde daarna voor de eerste Flyers-goal: 3-1.
© Martin de Jong
Nog in de eerste periode profiteerde Herentals van een powerplay, in de man-mear-situatie zette Mitch Morgan de 4-1 op het scorebord. Even later hadden de Flyers een dubbele powerplay, waarin Todd Ratchford de score terugbracht naar 4-2.

Aansluitingstreffer

In de tweede periode begonnen de Feanster ijshockeyers goed. Nordemann maakte de aansluitingstreffer na negen minuten. Herentals tilde de marge alleen toch weer naar twee, door van een powerplay te profiteren. Preston Shupe kon er 5-3 van maken.

Risico nemen

De ploeg van coach Mike Nason moest in de laatste periode risico nemen om wat aan de achterstand te doen. Het ging alleen na een kleine drie minuten al mis. Morgan maakte zijn tweede van de wedstrijd en zette de Herentals op 6-3. Via Coolen en Ben Vercammen werd het nog erger voor de Flyers: 8-3. Uiteindelijk zette Leeuwarder Marco Postma de eindstand van 8-4 op het scorebord.
Het betekent dat de Flyers zaterdag in Herentals moeten winnen om een beslissende vijfde wedstrijd af te dwingen. Als er zaterdag opnieuw wordt verloren, gaat de titel van de BeNe League naar Herentals.