Dorrepaal neemt afscheid van Staten: als commissaris liever Brok dan Jorritsma

27 mrt 2019 - 18:05

Teus Dorrepaal, een van de Statenleden die woensdag na twaalf jaar afscheid neemt, vindt Arno Brok als commissaris van de Koning beter dan John Jorritsma. "Jorritsma was wat zakelijker. Dan mis je de franje van de menselijkheid. Dat hebben we nu wel."

Arno Brok by it earste ljipaai fan dit jier - Foto: ANP

Tijdens zijn twaalf jaar in de Friese Provinsjale Staten heeft Dorrepaal drie verschillende colleges van Gedeputeerde Staten meegemaakt. "En we hebben in die periode vier commissarissen gehad, die allemaal hun eigen stijl hadden", vertelt het afscheid nemende Statenlid van het CDA. "Je merkt dat aan de sfeer in de vergaderingen en aan de manier waarop je de debatten voert."

Jorritsma 'niet de fijnste commissaris'

Zijn tweede periode in de Staten, tussen 2011 en 2015, vond Dorrepaal het mooist. "Niet omdat de eensgezindheid in het college optimaal was, maar vanwege de spanning in de onderwerpen die we bespraken. Culturele Hoofdstad hoorde daarbij." In die periode was John Jorritsma commissaris. "Dat vond ik niet de fijnste commissaris", zegt Dorrepaal. Dat klinkt erger dan dat het is. "Ik geef hem een 9,2. De huidige commissaris, Arno Brok, geef ik een 9,8. Allebei een dikke voldoende, maar toch anders."

Teus Dorrepaal

John Jorritsma yn 2013, doe't er kommissaris wie - Foto: ANP

Waar zit het verschil dan in? "Dat Jorritsma wat zakelijker was kán een voordeel zijn, maar het kan ook een bepaalde vrijblijvendheid uitstralen. Dan is het een technisch kunstje dat je goed verstaat", aldus het scheidend Statenlid.

N381 - Foto: Google Street View

Dorrepaal is met name blij met twee grote onderwerpen. "Het hoogtepunt is de infrastructuur en de verdubbeling van de N381." De weg naar Oosterwolde dus. "Daar heb ik zelf ook hard aan gewerkt en ik vind dat het een mooie verkeersaders is geworden. Ook mooi aangelegd."

Het tweede hoogtepunt: "Dat we het college een nieuwe ambitie hebben gegeven om het openbaar vervoer in 2025 emissievrij te hebben. Dat vind ik een mooi resultaat, want daarmee hebben we de toon gezet ten aanzien van het debat over klimaat."

Foto: Omrop Fryslân

Dorrepaal vindt het jammer dat zijn periode in de Staten ten einde komt. "Ik was nog graag doorgegaan." Hij maakt zich ook zorgen over het grote verloop in de Staten. Van de 43 leden blijven er maar vijftien. En die vijftien krijgen volgens Dorrepaal vooral de eerste maanden veel te veel macht. "Zij hebben de kennis van de dossiers. Alle nieuwkomers hebben die niet." Dat is geen goede balans, vindt Dorrepaal. De partijen moeten het erover hebben.

Daarnaast baalt hij ervan dat het in de aanloop naar de verkiezingen met name ging over de Eerste Kamer. Dat moet, als het aan Dorrepaal ligt, worden losgekoppeld van de Statenverkiezingen. "Het is vervuiling van het totale proces", zegt hij.

(Advertentie)
(Advertentie)