OM bij rechtszaak A7-blokkeerders: "Elke veroordeelde moet DNA afstaan"

27 mrt 2019 - 17:19

Er is wel degelijk reden om DNA af te nemen bij de Friezen die in november 2017 de A7 bij Joure blokkeerden, om anti-Zwarte Piet-protesten in Dokkum te voorkomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag gezegd bij de behandeling van het bezwaar van negen van de A7-blokkeerders voor de rechtbank in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Advocaat Tjalling van der Goot zei daar dat het blokkeren van een weg helemaal geen aanleiding is om DNA af te nemen en op te slaan in de landelijke DNA-databank. Het Openbaar Ministerie vindt dat de rechter daar niet naar moet luisteren. Persofficier Debby Homans: "De wetgever is eigenlijk heel duidelijk: van iedere veroordeelde moet DNA worden afgenomen. Dat geldt dus ook voor deze veroordeelden."

Persofficier Debby Homans van het Openbaar Ministerie

Advocaat Tjalling van der Goot van de A7-blokkeerders denkt daar heel anders over. "Het gaat in de kern om een verkeersfeit en daar zijn wat andere juridische etiketten opgeplakt, maar het gaat om het tot stand brengen van een file en het dwingen van mensen om in die file te staan. Dat is een verkeersfeit en daarin speelt DNA over het algemeen niet snel een rol."

De rechter doet over drie weken uitspraak. De strafzaak in hoger beroep dient eind september. Het gerechtshof van Leeuwarden trekt daar vier dagen voor uit.

Advokaat Tjalling van der Goot

(Advertentie)
(Advertentie)