Opkomst bevolkingsonderzoek darmkanker hoger dan verwacht

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is een groot succes: de opkomst is veel hoger dan verwacht. Ouderen kunnen een poeptest inleveren voor controle en dat doen ze massaal. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verwacht dat er de komende jaren ruim 2.000 sterfgevallen voorkomen zullen worden.
© ANP
Vanuit het bevolkingsonderzoek krijgen mensen een envelop toegestuurd. "Daar zit een plastic staafje in. Dat moet je door de ontlasting, die je thuis opvangt, halen. Dan stuur je dat op en wordt er gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dan word je doorverwezen naar darmonderzoek", vertelt maag-, darm- en leverarts Sietske Corporaal van het Medisch Centrum Leeuwarden.
Het RIVM wijst een plekje toen in het ziekenhuis daar als eerste plek is in de eigen regio. Kort daarna wordt er een darmonderzoek ingepland. Dan wordt er met een cameraatje aan de binnenkant gekeken.
Maag-, darm- en leverarts Sietske Corporaal van het Medisch Centrum Leeuwarden.
"Het is een onderzoek daar risico's aan vast zitten. Gelukkig zien we het niet vaak misgaan. Maar dat is wel iets om rekening mee te houden", zegt Corporaal. Als er dan darmkanker wordt vastgesteld, wordt er een operatie ingepland om de kanker weg te halen.
Het is een bevolkignsonderzoek dat goed resultaat oplevert. "We komen best wel vaak dingen tegen en daarmee - dat moet de tijd nu leren - maken we de kans op darmkanker kleiner", besluit Corporaal.