Nieuwe christelijke liedbundel met 168 Friese liederen

27 mrt 2019 - 13:47

Er komt een nieuwe liedbundel met Friese liederen. Er was er al een, maar de makers van de nieuwe bundel vonden dat daarin nog veel mooie liederen ontbraken. Daarom komt er nu een nieuwe bundel met 168 liederen: Lieten fan Leauwe en Langstme.

Foto: David de Jong

David de Jong over de liedbundel

Een van de initiatiefnemers en redacteurs is dominee en lid van de Deputaten Friese Erediensten David de Jong. "Er zijn veel liederen in het Fries beschikbaar gekomen door de uitgifte van het nieuwe Liedboek, daar staan meer dan 1.000 liederen in, maar die waren een één-op-één vertaling vanuit het Nederlands. Originele Friese liederen staan er dus niet in", vertelt De Jong.

"Wij vonden het toch mooi om een invulling te maken met Friese liederen en met materiaal dat in de loop van de jaren bij elkaar is gebracht. Er staan ook nieuwe liederen in dus."

Volgens De Jong komt je nader tot je geloof als je zingt in een taal die dichterbij je hart ligt. "Het is niet alleen maar een stukje opkomen voor de Friese cultuur. Ik geloof ook, dat als je een lied zingt in je eigen taal, je veel beter voelt waar het over gaat."

De Jong begon zelf met het vertalen van Nederlandse liederen die hij mooi vond en die hij de mensen bij Friese diensten, die hij voorgaat, wilde laten zingen. De dominee hoopt dat de nieuwe bundel in veel Friese kerken gebruikt zal worden.

(advertinsje)
(advertinsje)