Comité Dierennoodhulp over Kallemooi: "Ze zijn nog niet van ons af"

27 mrt 2019 - 11:32

Het Comité Dierennoodhulp legt zich nog niet neer bij de uitspraak van de rechter. Die besloot woensdag dat het Kallemooifeest op Schiermonnikoog, met een haan in een mandje op 18 meter hoogte, door mocht blijven gaan. "We gaan door totdat de haan niet meer gebruikt wordt", zegt Sandra van de Werd van het comité.

Foto: Omrop Fryslân

Het comité kreeg de uitspraak pas woensdagochtend onder ogen. "Ik ben vanochtend heel vroeg naar de brievenbus gegaan", vertelt Van de Werd. "Daarin lag de brief van drie kantjes."

In de brief staat de uitspraak van de rechter. Die vindt dat onder andere dat er geen sprake is van dierenmishandeling. "Dat vind ik zo raar. In de wet staat dat een dier niet zonder redelijk doel in zijn welzijn mag worden aangepast."

Het roven van het beest en het verblijf in de mand zorgt voor heel veel angst en stress bij de haan.

Sandra van de Werd

Bij de beroepszaak die het Comité Dierennoodhulp aan heeft gespannen, droegen ze onder andere in dierenarts aan. "Die zegt heel duidelijk dat het roven van het beest en het verblijf in de mand voor heel veel angst en stress zorgt bij de haan", zegt Van de Werd. "Dat is psychisch lijden. Blijkbaar blijft de rechter vasthouden aan het argument dat het dier niet dood gaat."

Comité Dierennoodhulp geeft dus niet op, maar de vraag is wel hoe nu verder. "We gaan onderzoeken of het zin heeft om naar de Raad van State te stappen. We gaan sowieso verder met actievoeren. Ze zijn nog lang niet van ons af", kondigt Van de Werd aan. "Als de traditie met een kat of hond zou zijn, dan was het al lang afgeschaft."

(advertinsje)
(advertinsje)